Sota muutti kaiken

0

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, varmasti ainakin yksi kokonainen maanosa, Eurooppa, haukkoi kauhistuneena henkeään ja toivoi sodan jäävän hyvin lyhytaikaiseksi. Erityisesti sitä toivottiin tietysti juuri Ukrainassa.

Valitettavasti hätä ja kärsimys vain jatkuvat, ja sekin jo tiedetään, että massiivisia tuhoja kärsineen Ukrainan jälleenrakentaminen sodan jälkeen tulee olemaan valtava urakka.

Lähes viisi miljoonaa ukrainalaista saa EU:n alueella joko tilapäistä suojelua tai on vastaavien järjestelmien piirissä. Suomessa tilapäistä suojelua hakeneita on noin 45 000, heistä iso osa on lapsia ja nuoria.

Moni lähti sotaa pakoon varmasti ajatellen, että pääsee palaamaan kotimaahan takaisin piakkoin. Sitten viikot ja kuukaudet kuluivat, eikä tilanne muuttunut. Toki osa Suomeen ja Laitilaankin tulleista on jo palannut sodan keskelle Ukrainaan.

“Maaliskuun alun jälkeen Laitilasta on tullut kotikunta ainakin 82 ukrainalaiselle.”

Laitilassa oli viime vuoden lopussa 332 vastaanottopalvelujen piirissä olevaa ukrainalaista. Kun tilapäistä suojelua saava henkilö on oleskellut Suomessa vuoden, hänellä on oikeus hakea kotikuntaa. Maaliskuun alun jälkeen Laitilasta on tullut kotikunta ainakin 82 ukrainalaiselle. Alle 18-vuotiaita heistä on 31.

Moni Laitilaan tulleista ukrainalaisista on saanut töitä, lapset ovat päivähoidossa tai koulussa, on oma koti. Moni perusasia on siis hyvin. Silti mukana matkassa kulkee koti-ikävä, huoli isänmaasta ja siellä olevista sukulaisista ja muista läheisistä sekä ymmärrettävä suru menetetystä tavallisesta elämästä. Tämäkin sota muutti miljoonilta ihmisiltä kaiken.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi