Sydän, joka on kaikkien käsissä

0

Merkittävä osa Laitilan Sanomien keskustan kehittämistä koskevaan kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Laitilan keskustassa toimivin asia on tällä hetkellä riittävät parkkitilat. Keskustaan luonnehdittiin silti myös muun muassa sanoilla ankea, karu ja masentava. Liki 60 prosenttia vastanneista kaipasi keskustaan lisää istutuksia ja viheralueita. 70 prosenttia kaipaa keskustaan ilta-aikaan auki olevaa kahvilaa. Vastausten perusteella tilausta on myös tapahtumille.

Vaikka kyselyn vastaukset vaikuttavat ensilukemalta sekalaiselta toiveiden tynnyriltä ja osin epärealistisilta, ne piirtävät myös kuvaa omaleimaisesta pikkukaupungista, joka paitsi palvelee asukkaitaan, myös osaa yllättää satunnaisen kävijän.

Tosin aina eivät ihmisten toiveet ja haaveet kohtaa tosielämän kanssa. Yksikään hienompi ruokaravintola, ilta-aikaan auki oleva kahvila tai uniikki pikkuputiikki ei toimi ilman asiakkaita. Tässä kohtaa jokaisen kannattaa pohtia sitä, onko valmis käyttämään oman paikkakunnan palveluita vai houkutteleeko arjessa naapurikaupunkien ostoskeskukset kuitenkin enemmän.

Laitilan keskustan uudistaminen ei olekaan yksin yrittäjistä ja kaupungin panostuksesta kiinni vaan myös kaupunkilaisten täytyy luoda kaupungin keskusta mielessään uudelleen. Jos tai kun keskustaan tulee toivottuja palveluita, kaupungin ydin tulee nähdä kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena. Valtuutettu Ilmari Vuorelan mukaan kaupungin täytyy pitää keskustasta eli kaupungin sydämestä huolta. Tämä koskee myös kaupungin asukkaita.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi