Uuden koulutuksen voi opiskella verkossa

0
Arkistokuva

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella tarjotaan koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle Perhekeskusajokortti-koulutus. Koulutus on suositeltava myös sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä järjestöjen lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville.

Perhekeskusajokortti on verkossa suoritettava, ilmainen ja kaikille avoin napakka koulutus. Koulutuksen on suunnitellut Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke ja eOppiva.

Koulutuksen avulla on tarkoitus lisätä ymmärrystä siitä, mikä on perhekeskus, mitä palveluita se tarjoaa ja millaisia mahdollisuuksia se tuo verkostomaisen ja monialaisen työn tueksi.

– Tuskailin sen kanssa, miten ihmeessä voisimme tavoittaa koko sen valtavan laajan joukon lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleviä. Miten saisimme rakennettua yhteistä ymmärrystä siitä, mitä perhekeskus tarkoittaa, kertoo projektipäällikkö Sami Luoto Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Koulutuksen suunnittelu lähti nopeasti eteenpäin, kun hankkeelle löydettiin oikeat yhteistyökumppanit.

– eOppivan tekemän työn ja fasilitoinnin lisäksi Varhan esihenkilöt, projektityöryhmä ja työtä sen eri vaiheissa kommentoineet asiantuntijat mahdollistivat onnistumisen, Sami Luoto kiittää.

Heti alussa hankejohtaja Pia Kirjosen puolto lähteä kehittämään ideaa oli vahva nykäys onnistumisen tielle. Sen jälkeen kaikilla tahoilla suhtautuminen on ollut myönteistä.

Projektiryhmään haluttiin mukaan laaja-alaisesti kokemusta perhekeskuspalveluista kattaen sivistys-, sosiaali- terveyspalvelut ja järjestöt. Työryhmässä mukana ovat olleet projektipäällikkö Taru Elo Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeesta, palveluohjaaja Minna Lehtinen, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen järjestötoiminnan asiantuntija Maiju Lukkari, varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Rantala ja vastaava kuraattori Marianne Ylinen . Lisäksi projektin aikana mukaan osallistettiin laaja joukko muita tahoja kommentoimaan valmistuvaa käsikirjoitusta.

Varhassa pidetään tärkeänä, että mahdollisimman laaja joukko varhaiskasvatuksen ammattilaisia suorittaisi Perhekeskusajokortin, myös sivistystoimessa, järjestöissä ja seurakunnissa.

– Varhaiskasvatuksen ei tule jäädä huolien kanssa yksin, vaan apua on tarvittaessa saatavilla läheltä. Toisaalta myös varhaiskasvatuksen vahvaa osaamista ja ymmärrystä lapsen kasvusta, kehityksestä ja päivittäisestä tilanteesta osataan hyödyntää perhekeskuspalveluissa. Perhekeskusajokortin myötä tällaisesta verkostomaisesta työskentelystä tulee luontevaa, Luoto sanoo.

Perhekeskusajokortti rahoitettiin kokonaan Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeesta.