Vanhusten asumisyksikön rakentaminen myötätuulessa

0
Laitila on osoittanut vanhusten palveluasumisen yksikölle tontin Kaukolantien varresta, taustalla näkyvän vanhan pappilan vierestä.

Laitilan kaupungin vireille panema ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhalle vuoden vaihteessa tapahtuneen sote-uudistuksen myötä siirtynyt ikäihmisten asumisyksikköhanke on liikahtanut eteenpäin.

Kaupunki ennätti kilpailuttaa hankkeen, mutta sen lopullinen hyväksyntä ja toteuttaminen – tai hylkääminen – ovat siirtyneet Varhan vastuulle. Laitilan asumisyksikköhanke löytyy hyvinvointialueen investointilistalta ja nyt sen toteutumisen puolesta puhuu moni muukin asia.

– Kävimme keskustelemassa Varhassa asiasta ja saimme vahvistuksen, että hankkeelle nähdään sielläkin olevan tarvetta, tekninen johtaja Mika Raula kertoo.

“kaupunki pitää valmistelussa olevaa asumisyksikköä erittäin tarpeellisena.”

KILPAILUTUKSESSA hankkeen toteuttajaksi valittu Suomen Hoiva ja Asunto Oy jätti tarjouksensa ehdollisena eli se sitoutui toteuttamaan hankkeen, mikäli siihen saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) tuen. Myös Aran suunnasta on luettavissa positiivisia merkkejä.

Ara on nyt pyytänyt Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n korkotukilainahakemukseen Laitilan kaupungilta lausuntoa. Ara tunnustelee näin kaupungin kantaa muun muassa siihen, onko hankkeelle todellista tarvetta vai ei.

– Laitilasta lähti hankkeelle myönteinen lausunto, sillä kaupunki pitää valmistelussa olevaa asumisyksikköä erittäin tarpeellisena, Raula korostaa.

“Uudella asumisyksiköllä on tarkoitus korvata Kaukolankodin palvelut.”

UUDELLA asumisyksiköllä on tarkoitus korvata Kaukolankodin palvelut. Raula luonnehtii vanhainkodin tulleen käyttöikänsä päähän, joten ne pitäisi korvata ajanmukaisilla ja nykyvaatimukset täyttävillä tiloilla.

Hanke on kilpailutettu siten, että ulkopuolinen taho rakentaisi tilat, jotka vanhuspalvelujen tuottaja, eli Varha, vuokraisi.

KAUPUNKI osti kesällä Laitilan seurakunnalta aivan ydinkeskustan kupeessa olevan lähes 3 hehtaarin suuruisen tontin 350 000 euron hintaan. Maa-alueella sijaitsee myös vanha pappilarakennus. Asumisyksikkö aiotaan rakentaa tontin Kaukolantien puoleiseen reunaan, josta muutama vuosi sitten purettiin vanha seurakuntakeskus.

– Asumisyksiköstä suunniteltiin 60-paikkaista, mutta tosiasia on, että isommallekin olisi tarvetta. Tontti ja sen sijainti olisi asumispalveluyksikölle todella hieno, Raula ihastelee.

VAIKKA asumisyksikköhanke näyttää nyt olevan hyvässä myötätuulessa, ei tekninen johtaja vielä uskalla huokaista helpotuksesta.

– Kokemus on osoittanut, että aina voi tulla jotakin kesken matkan. Nyt esimerkiksi valtakunnallisesti haetaan isoja säästöjä sote-alalta ja hyvinvointialueiden uusia rakennushankkeita tarkastellaan varmasti hyvin kriittisesti. Katsotaan rauhassa ja toivotaan parasta.