Varha ja Laitila neuvottelevat vammaisten lasten kouluajan ulkopuolisesta toiminnasta – Kaupunki järjestää toimintaa siirtymäajan yli

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Laitilan kaupunki ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue neuvottelevat parhaillaan vammaisten lasten aamu-, iltapäivä- ja kesäajan toiminnasta. Neuvotteluja on käyty jo viime keväänä ja niitä on jatkettu nyt kesälomien jälkeen. Varha käy samanlaisia neuvotteluja myös muiden kuntien kanssa.

Koska kaupungin ja Varhan neuvotteluja ovat vielä kesken, kaupunki haluaa palvella perheitä myös muutostilanteessa. Tällä hetkellä kaupunki järjestää kouluajan ulkopuolista aamu- ja iltapäivätoimintaa myös vammaisuutensa tai sairautensa vuoksi toimintaa tarvitseville lapsille.

Tähän asti vammaisuutensa tai sairautensa vuoksi toimintaa tarvitseville lapsille ja nuorille suunnattu kouluajan ulkopuolinen toiminta on ollut sivistystoimen alaista toimintaa. Tämä on ollut jossain määrin poikkeuksellista, sillä monessa kunnassa palvelu on kuulunut sosiaali- ja terveystoimen alle. Tähän velvoittaa myös lainsäädäntö.

Perussääntö on, että jos lapsi ikänsä puolesta tarvitsee iltapäivätoimintaa, se on kunnan järjestämisvastuulla. Jos lapsi tarvitsee iltapäivisin toimintaa vammansa tai sairautensa aiheuttamien rajoitusten vuoksi, kyse on kehitysvammalain alaisesta palvelusta ja täten Varhan vastuulla.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että toiminta tulee siirtymään Varhan vastuulle. Neuvottelut ovat käynnissä ja tavoitteena on, että jatkossa Varha ostaisi kehitysvammalain mukaiset aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelut kaupungilta, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen kertoo.

Laaksonen toivoo, että uusi sopimusluonnos voitaisiin käsitellä jo seuraavassa sivistysvaliokunnan kokouksessa.