Venäjä on uhka kaikille naapureilleen – Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä vieraili Pyhärannassa

0
Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälän mukaan Venäjä on todellinen uhka kaikille naapurimailleen, joista yhtä se nytkin yrittää pommittaa takaisin kivikauteen.

Pyhärannan kokoomus vietti sunnuntaina perinteistä kesäpäiväänsä tällä kertaa Rihtniemen leirikeskuksessa. Mukaan oli ilmoittautunut parikymmentä henkeä ja puhumassa sekä yleisön kanssa keskustelemassa olivat paikalla kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen sekä kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä .

Aalto-Setälä on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kertoo päätyneensä eduskuntaan Venäjän vuoksi.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan aloin miettiä, miten voisin tehdä jotain Suomen ja suomalaisten hyväksi, kun sitten en muutakaan keksinyt, niin päätin pyrkiä eduskuntaan, hän nauratti yleisöään.

Viitisen kuukautta eduskuntaan totutellut Aalto-Setälä kertoo oppineensa jo paljon talon tavoista ja asioista, mutta silmin nähden innoissaan hän näyttää odottavan syyskuussa alkavaa uutta istuntokautta, jolloin kansanedustajat pääsevät jälleen tositoimiin.

– Edessä on isoja asioita, kuten rasismista eroon pääseminen, Venäjän aiheuttama uhka ja valtion velanoton leikkaaminen. Tuskin näistä asioista mitään saadaan valmiiksi tänä tai ensi vuonnakaan, mutta on tärkeää, että työ saadaan alkuun.

Venäjä on Aalto-Setälän mielestä uhka, ei yksin Suomelle vaan kaikille naapurimailleen. Ei välttämättä juuri nyt, mutta koska Venäjä pystyi hyökkäämään Ukrainan kimppuun, voi se tehdä saman mille tahansa naapurilleen, hän toteaa. Yhtä naapureistaan se tälläkin hetkellä pommittaa, yrittäen tuhota sen infrastruktuurin kivikaudelle.

– Kansalaisten yhdenvertaisuus on turvattu perustuslaissa. Kaikenlainen syrjintä on rikos. Silti Suomessa on edelleen rasismia. Emme saa päästää itseämme niin helpolla, että eristäisimme ongelman vain yhden puolueen joidenkin jäsenten puheiksi ja kirjoituksiksi.

Rasismia on Aalto-Setälän mukaan kaikkialla.

Itse eduskuntatyöstä Aalto-Setälä kertoi, että varsinainen valiokuntatyö ja täysistunnoista ja sosiaalisesta mediasta saatava kuva ovat kuin eri todellisuudesta. Mitä julkisuudessa näkyy on vain pieni osa kokonaisuudesta ja täysistunnossa tiukasti yhteen ottavat edustajat voivat istunnon jälkeen mennä yhdessä kahville ja sen jälkeen jonkin valiokunnan kokoukseen hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Täytyy myöntää, että tietynlainen kärjistyneisyys on lisääntynyt, mutta pitää muistaa, että demokratiaan kuuluu, että asioista ollaan eri mieltä. Itse olen ottanut ohjenuorakseni, että pitää vain olla tarpeeksi paksunahkainen eikä provosoitua joka asiasta.

Aalto-Setälän mukaan eduskunnan työyhteisö on itse asiassa mainettaan parempi. Valiokunnissa yhteistyö toimii kaikkien kanssa ja lisäksi eduskunnan organisaatio tukee edustajia kaikin tavoin.

– Kilpailun avaaminen ja säännöstelyn purku, esimerkiksi maataloudessa, ovat isoja asioita ja valtava urakka. Asioita pitää yksinkertaistaa ja vapauttaa, mutta samalla kuluttajia pitää suojella. Myös tiestö pitää saada kuntoon, koska iso osa tavaroista kulkee pyörillä.

Nämä ovat kaikki vaikeita asioita, koska onhan aina helpompi jatkaa vanhalla tavalla, kuin muuttaa toimintatapoja. Aivan kuin on aina mukavampaa jakaa rahaa, kuin ottaa sitä pois. Esimerkiksi koulutus ja terveydenhuolto tarvitsevat lisää rahaa, mutta samaan aikaan valtion velanottoa pitää hillitä.

– Valtion velan kasvu ei ole vain edellisen hallituksen syytä, vaan monien aikaisempien hallitusten, Aalto-Setälä toteaa.

Jos työ eduskunnassa sujuukin julkisuuden ulkopuolella hienosti, niin samaa ei voi sanoa Pyhärannan kuntapolitiikasta. Pyhärannan kokoomuksen puheenjohtaja Jani Seikkula kertoo, että heidän viisihenkinen valtuustoryhmänsä on heitetty kylmästi sivuun kaikesta päätöksenteosta ja enemmistössä oleva Yhteinen Pyhäranta -ryhmä päättää kaikesta.

– Olemme yrittäneet saada aikaan asiallista keskustelua, mutta minkäs teet ja on turhauttavaa, kun meitä ei suostuta kuuntelemaan. Jossain pikkujutuissa, muutaman satasen hintaisissa asioissa pääsemme sanomaan mielipiteemme, mutta isommissa ei.

Pahin asia tällä hetkellä on Seikkulan mukaan kunnan viime vuoden tilinpäätös, mikä lain mukaan pitäisi toimittaa valtiolle kesäkuun alkuun mennessä.

– Tilinpäätös on edelleen hyväksymättä. Olemme valtuustoryhmänä esittäneet valtion selvityshenkilön hankkimista paikalle tutkimaan kaikki asiat perinpohjaisesti, mutta tämä esitys en valtuuston enemmistölle kelvannut. Lisäksi olemme helmikuusta asti esittäneet tilinpäätökseen korjausehdotuksia, mutta mitään näistä ei ole otettu huomioon.

Seikkulan mukaan Pyhärannassa ei tällä hetkellä ole olemassa minkäänlaista kunnallishallinnon neuvottelukulttuuria, kuten kunnissa yleensä on. Koska kunta ei myöskään ole menossa konkurssiin, niin ei valtiokaan voi kuntaan tuota kokoomuksen ryhmän toivomaa selvityshenkilöä määrätä.