Vettä satoi maanantaina runsaasti, mutta ei poikkeuksellisen paljon

0
Eero Setälällä on tavallista sademittaria komeampi malli, johon mahtuu kerralla sadevettä jopa 350 milliä. Tällaisia lukemia ei Laitilassa ole mitattu. Arkistokuva.

Maanantaina Laitilan seudulle saatiin runsaita sateita. Ennakkoon Ilmatieteen laitos antoi Varsinais-Suomeen sadevaroituksen.

Vuosikymmeniä Ilmatieteen laitokselle sademäärää ja lämpötiloja raportoinut laitilalainen Eero Setälä kertoo, että maanantain sademäärä ei ollut poikkeuksellinen. Laitilassa Haukan kylässä asuva Setälä mittasi vuorokauden sademääräksi 32,5 millimetriä. Vesimäärä oli kuitenkin suuri, sillä elokuussa sataa Laitilassa keskimäärin yli 70 millimetriä.

– Kyllä nyt elokuussa mennään reilusti yli sadan millin. Ja mitä kaikkea ehtiikään vielä tapahtua ennen kuin ollaan syyskuussa.

Setälän mukaan runsaita sateita tulee joka vuosi. Esimerkiksi tänä kesänä heinäkuussa satoi yhtenä päivänä 40 ja toisena 30 millimetriä.

Ilmatieteen laitokselta opittujen ohjeiden mukaan Eero Setälä tarkistaa sademäärän joka aamu kello 8. Kertynyt sademäärä kirjataan edelliselle vuorokaudelle.