Virkistyspäivä muistipariskunnille Laitilassa – Ilmoittautuminen päättyy torstaina

0
Arkistokuva: Jukka Vehmas

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi järjestää virkistyspäivän muistipariskunnille Laitilassa 23.8. kello 10–14. Tapahtuma järjestetään Opistotalolla. Ohjelmassa hyväntuulista ohjelmaa, istumatansseja, yhteislaulua ja harmonikkamusiikkia. Muistineuvoja Leeni Eriksson kertoo Muistiluotsin palveluista. Päivä on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella puolisolla on muistisairaus ja hän pärjää päivän läheisensä avustamana. Tilaisuus on maksuton. Päivän aikana on mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas. Tapahtumaan täytyy ilmoittautua 17.8. mennessä.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi on muistiasiantuntija – ja tukikeskus kahden maakunnan alueella. Muistiluotsin yhteistyökumppaneita ovat paikalliset muistiyhdistykset, joista Varsinais-Suomen Muistiyhdistys hallinnoi Muistiluotsin toimintaa. Muistiluotsi toteuttaa alueellaan joka toinen vuosi asiakastarvekyselyn, jotta toimintamme vastaa kohderyhmämme tarpeita. Keväällä 2023 toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 118 muistisairasta henkilöä ja omaista. Sekä omaiset että muistisairaat henkilöt toivoivat tietoa, vertaistukea ja sosiaalisia kontakteja. Erityisesti mainittiin tilaisuudet, joihin on mahdollisuus osallistua yhdessä sairastuneen puolison kanssa.

Muistisairauden edetessä on mahdotonta jättää muistisairas puoliso yksin kotiin hänen turvallisuutensa vuoksi. Monelle omaiselle huoli kotiin jäävästä muistisairaasta puolisosta ja mahdollisesti hänen useat soittoyrityksensä puolison menon aikana vähentävät halua jättää sairastunut puoliso kotiin. Muistisairauden myötä lisääntyy myös väärinymmärrysten määrä. Muistisairas puoliso voi kokea mustasukkaisuutta, jonka vuoksi hoitavan puolison omat hengähdyshetket ja menot vähenevät.

Omaishoitajana toimiminen on yksinäistä ja kuormittavaa työtä. Vertaisuus ja yhteinen toiminta tuovat iloa pariskuntien elämään, joka muistisairauden myötä rajoittuu. Yhteiset menot tuovat myös sairastuneelle puolisolle hyvää mieltä. Aivojen aktivointi, onnistumisen kokemukset ja mielen hyvinvointi ovat tärkeitä asioita muistisairaan kuntoutusta suunniteltaessa. Kuntoutuksen näkökulma on merkityksellinen etenevästä muistisairaudesta huolimatta. Mukava toiminta ja aivojen aktivointi virkistävät muistisairasta ja pitää yllä hänen toimintakykyään. Samalla se helpottaa arjen sujumista kotona ja keventää hoitavan puolison tehtävää.