Voimistelu voi viedä maailmalle – Matka Amsterdamiin kruunasi voimistelun Kolibrit-joukkueessa

0
Kiia Ihanmäki (vas.), Aamu Airisto, Ella Hemmilä ja Verna Vuorela esittivät puiston lavalla Kolibrien kilpaesityksen Viva la Youth! (Eläköön nuoruus!). Kuvat: Getty Images for World Gymnaestrada Amsterdam 2023

Voimistelussa parasta ovat ystävät. Sen harrastuksen tärkeimmäksi anniksi nostavat Ella Hemmilä, 18, Aamu Airisto, 18, Verna Vuorela, 18, ja Kiia Ihanmäki, 17. Lisäksi iloa tuo kyky ilmaista itseään tanssin ja voimistelun kautta.

– Kisoissa tulee pettymyksiäkin, mutta niistä pääsee yli, Ella sanoo.

Laitilan lukiota käyvät tytöt ovat voimistelleen kuutisen vuotta Jyskeen Kolibrit-voimistelujoukkueessa. Joukkue ei enää tänä syksynä jatka säännöllistä treeniä muun muassa valmentajan opiskelupaikkakunnalle muuton takia. Kokonaan joukkue ei kuitenkaan lopeta, sillä ainakin yksi esitys on sovittuna ensi vuoden alkuun.

Ella, Aamu, Verna ja Kiia saivat voimistelulleen Kolibreissa upean päätöksen. Heinä–elokuun vaihteessa he osallistuivat Amsterdamissa World Gymnaestradaan, joka kokosi viikoksi yhteen noin 19 000 voimistelijaa 60 eri maasta.

– Tosi hauska reissu. Oli mukava ja ikimuistoinen kokemus, Ella kuvailee.

Tytöt osallistuivat kolmeen kenttänäytökseen Suomen Ystäväni, elämäni -ohjelmassa. Lisäksi he esittivät neljästään Kolibrien kilpaesityksen Vondelparkin kaupunkilavalla.

Matkan varrelle sattui myös yllätyksiä. Ensimmäisen kenttänäytöksen harjoitukset jouduttiin perumaan kentälle jääneiden ylimääräisten lavojen takia.

– Ensimmäinen näytös oli ehkä vähän hakemista, mutta kaksi muuta meni hyvin, Ella kertoo.

Sää oli viikolla sateinen. Matkalla kaupunkilavalle esiintymään Verna kompastui puistossa vesilätäkköön. Kuraa roiskui myös Aamun ja Kiian esiintymisasuille.

– Jossain kahvilan vessassa pyyhkimme likaa pois, Verna muistelee nyt jo naurusuin.

Vaatteet saatiin puhtaaksi ja esitys meni erittäin hyvin. Tytöt jopa kuvattiin esityksen jälkeen World Gymnaestradan verkkosivuston uutisiin.

Tyttöjen kanssa reissussa olivat Ellan, Aamun ja Vernan äidit Eeva Korte-Hemmilä, Meeri Airisto ja Evastina Hurme-Vuorela. Lisäksi Laitilasta oli mukana tyttöjen kisapuvut suunnitellut ja ommellut Jaana Renvall.

Naiset esiintyivät kenttänäytöksissä Suomen joukkueessa Kirkkaat vedet -nimisessä esityksessä. Naiset harjoittelivat esitystä myös reissuun lähteneiden Kalannin Naisvoimistelijoiden kanssa. Suomalaisia voimistelijoita oli yhteensä Amsterdamissa 1700, ja heillä oli esitettävänään kolme eri ohjelmaa.

– Tosi hieno reissu. Paljon pääsimme kokemaan ja näkemään kaupunkia sekä voimisteluesityksiä eri maista, kertoo Verna.

Naiset yöpyivät hotellissa, ja tytöt koulumajoituksessa. Tytöt kehuvat huonekavereitaan mukaviksi. Samassa huoneessa majoittui muita suomalaisia, ja naapurihuoneissa oli ruotsalaisia. Samassa koulussa oli edustettuna useita kansallisuuksia, ja kaukaisimmat voimistelijat olivat saapuneet Perusta ja Uruguaista.

– Englanti sujui hyvin, paremmin kuin odotettiin, Aamu kertoo.

Yhteystietoja laitilalaiset vaihtoivat myös itävaltalaisten kanssa. Tunnelma oli kaikkien kesken yhteisöllinen.

– Olimme kaikki yhtä ja samaa porukkaa, vaikka tapahtumaan osallistui kaikenikäisiä eri kulttuureista, Ella sanoo.

Idea Kolibrien World Gymnaestradaan osallistumisesta syntyi viime kesänä Suomen Gymnaestradassa. Matkavalmistelut aloitettiin toden teolla noin puoli vuotta sitten. Tukea matkaan Kolibrit saivat Laitilan Rotaryklubilta ja Laitilan Säätiöltä.

Amsterdam tuli tytöille viikon aikana tutuksi. Kulttuuri oli melko samanlaista kuin Suomessa, mutta taskuvarkaita piti varoa.

– Ilma ei ollut ihan niin raitis ja muutenkin oli vähän likaisempaa, Kiia sanoo.

Seuraavan kerran World Gymnaestrada järjestetään neljän vuoden kuluttua Portugalin Lissabonissa. Aikovatko tytöt silloin osallistua uudelleen?

– Ei sitä vielä tiedä, mikä elämäntilanne silloin on ja mitä tapahtuu, Aamu sanoo.

Hänen mukaansa reissu oli hieno kokemus, vaikka matkassa oli mukana haikeuttakin.

Ellan, Aamun, Vernan ja Kiian voimisteluharrastus kuitenkin jatkuu Jyskeen voimistelujoukkueiden valmentajina. Valmentamisessa on tyttöjen mukaan parasta, kun näkee valmennettavien kehittyvän.

– Tulee niistä pienistä tärkeitä itsellekin, kun niiden kanssa viettää paljon aikaa, Kiia kertoo.

Aamu kertoo, että hänen Vernan valmennettavat ovat vanhempia ja suhde heihin on kaverillinen.

– On tärkeää, että treenaaminen on hauskaa, Aamu muistuttaa.