Jyske kakkosena Seuracupin finaalissa – Koko joukkueen onnistumisprosentti oli loistava

0
Urjalan finaalin hopea oli jo seitsemäs Jyskeen vierailu palkintokorokkeella valtakunnallisen Seuracupin 27-vuotisessa historiassa. Kuva: Kari Raiskinmäki

Ilkka Simola

Jyskeen nuoret yleisurheilijat ylittivät kaikki ennakko-odotukset nousemalla alkukilpailujen seitsemänneltä sijalta hopealle valtakunnallisen Seuracupin A-sarjan eli alle 10 000 asukkaan kuntien seurojen finaalissa lauantaina Urjalassa. Huikean nousun takana oli kuusi lajivoittoa, reippaasti omia ennätyksiä, venymistä ja uhrautumista kilpailemaan omaa sarjaa ylempänä.

Paluu mitalikantaan oli toki asetettu tavoitteeksi, mutta sama tavoite oli varmaan muutamalla muullakin joukkueella. Viime vuonna Jyske oli Kirkkonummen Veikkolassa finaalissa sijaluvulla 12, joten vuoden kehitys on ollut huima.

Nakkilan Vire otti kolmannen peräkkäisen voittonsa murskaavalla 62 pisteen marginaalilla. Satakuntalaisten voittoputki alkoi kahden vuoden takaisessa Laitilan loppuhuipentumassa, jossa Jyske oli hopealla viisivuotisen mitaliputkensa päätteeksi.

Ennakkopisteissä Nakkilan ohella IF Nykarlebynejden oli selkeästi muita edellä, mutta sai nyt kokea Jyskeen nousseen voiman.

Joukkueenjohtaja Riikka Matikainen oli syystä tyytyväinen:

– Joukkueen kokonaispanos oli kyllä mahtava. Hyviä suorituksia tuli paljon, mutta parasta ehkä kuitenkin oli kaikkien tiukka taistelu ja tsemppi viimeiseen sukkulaviestiin asti. Jännitys säilyi koko päivän, ja monta joukkuetta oli mitalitaistossa mukana viimeiseen lajiin asti.

Jyske sai otteluun lentävän alun Valtteri Valtosen täräyttäessä M17 kuulassa neljännesmetrin lisää ennätykseensä tuloksella 15,25. Harmi vain, että kolme viikkoa sitten pidetyissä nuorten SM-kisoissa Valtteri joutui kisaamaan selkäkrampin vaivaamana.

Myös N17 kuulan voitto tuli Jyskeelle Aada Vuoriahon pyörähtäessä ylivoimaiseen voittoon 14,19 kaarella. Kuulamenestyksen täydensi Sara Honkakangas 15-tyttöjen ykkösenä ennätyksellään 10,46.

Päivän ylivoimaisimpiin voittajiin kuului 13-sarjan Peetu Tanhuanpää, jonka moukarikaari 39,64 jätti muut yli 15 metrin päähän. 13-sarjassa kunnostautui myös Neela Ihanmäki korkeuden voittolukeman 147 sivutessa omaa ennätystä.

Ehkä kaikkein kovin tulosnoteeraus oli kuitenkin 13-vuotiaan Jasmin Vaskelaisen 15-tyttöjen 100 metrin voittoaika 12,74. Sopivassa myötäisessä (1,8 m/sek) syntynyt tulos on Jasminin oman ikäluokan ainoa 13 sekunnin alitus Suomessa tänä vuonna ja menee Jyskeen naisten Top10-listalla kaikkien aikojen kolmanneksi.

Jyskeläisten hopeasijoista yllättävin oli pari vuotta yleisurheilukentiltä poissaolleen Kasper Antolan M17 200 metrin kakkosaika 24,13 (0,7 m/s) tilastoista kun ei aiemmin mieheltä 30 sekunnin alitusta löydy. Samanikäisten pituudessa Elias Hyytiä ponnisti viimeisellä 533 kantaneella hypyllä kakkoseksi.

Kakkossijan ottivat myös Oona Lapila T13 1000 metrillä ajalla 3.22,80 ja 11-tyttöjen keihäässä kilpaillut vasta 9-vuotias Sara Rantanen 24,61 kiskaisulla.

Kolmansiksi sijoittuivat omilla ennätyksillään 11-poikien 1000 metrillä Voitto Pärkö (3.42,61) ja 13-tyttöjen moukarissa Kerttu Matikainen (24,16).

Koko joukkueen onnistumisprosentti oli loistava. 28 urheilijasta 15 teki oman ennätyksensä ja yksi sivusi ennätystään. Ennätyksistä huolimatta ratkaisevaa oli kuitenkin jokaisen henkilökohtaiset hyvät suoritukset.

Erityiskiitoksen ansaitsevat omaa ikäsarjaansa ylemmissä sarjoissa ja itselle oudommissakin lajeissa kisailleet. Seuracup onkin yleisurheilun joukkueurheilua parhaimmillaan.

Seuracupissa kisailtiin samanaikaisesti neljällä paikkakunnalla. Joensuun superfinaalissa voiton vei Jyväskylän Kenttäurheilijat Turun Urheiluliiton ollessa toinen. Vaasassa C-finaalissa (yli 35 000 paikkakunnilla toimivat seurat) Oulun Pyrintö oli ykkönen. Varsinais-Suomen seuroista Salon Vilpas oli 14. Savonlinnassa B-finaalin (10 001-35 000 asukasta) ykkönen oli Lempäälän Kisa, Raision Kuula oli kolmas ja Naantalin Löyly seitsemäs.

A-finaalin seurojen pisteet: 1) Nakkilan Vire 382, 2) Laitilan Jyske 320, 3) IF Nykarlebynejden 304,5, 4) Urjalan Urheilijat 298,5, 5) Saarijärven Pullistus 294, 6) IF VOM (Vöyri) 294, 7) Ikaalisten Urheilijat 277,5, 8) Teuvan Rivakka 275, 9) Maskun Kataja 268, 10) Iitin Pyrintö 253,5, 11) Joroisten Urheilijat 217,5, 12) Tammelan Ryske 169,5, 13) Varpaisjärven Vire 132,5, 14) Säkylän Urheilijat 131,5, 15) Someron Esa 45.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän