Jyske säilytti asemansa piirin kakkosena ja alle 10 000 asukkaan kunnissa toimivien seurojen Suomen parhaana

0
Muutama viikko sitten Amanda Åström, Venla Laiho ja Maria Antola pitivät kovinta vauhtia Jyskeen lähes 30-vuotisessa SM-kävelyviestien historiassa. Kolmikko keräsi Jyskeelle runsaasti pisteitä Kalevan malja -kisassa. Arkistokuva: Ilkka Simola

Ilkka Simola

Kuluvan kauden yleisurheilun Kalevan malja -kisa päättyi edellisviikonvaihteessa Turun SM-viesteihin. Lahden Ahkera oli varmistanut voittonsa jo ennen päätöstapahtumaa, mutta seuraavat sijat ratkesivat vasta viimeisissä lajeissa viime vuoden voittajan Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kiritessä kakkoseksi ohi Tampereen Pyrinnön ja Turun Urheiluliiton.

Jyske kasvatti pistemääräänsä viime vuoden 51:stä 58:aan sijoituksen pysyessä kuitenkin ennallaan 27:ässä. Piiritasolla pistemäärä riitti edelleen kakkossijaan heti Urheiluliiton jälkeen.

Jyske säilytti asemansa myös alle 10 000 asukkaan kunnissa toimivien seurojen vertailussa koko maan selvänä ykkösenä seuraavaksi tulleen 37 pistettä keränneen Pudasjärven Urheilijoiden löytyessä sijaluvuilta 35. Muun muassa 11–17-vuotiaiden Seuracupin A-sarjaa suvereenisti hallinnut Nakkilan Vire oli vasta 81. (13 pistettä).

Myös Kalannin Vankka säilytti asemansa sijaluvun ollessa täsmälleen viimevuotinen 54 yhden pisteen vähenemisestä huolimatta. Laitilan Satakunnan puoleisista naapurikuntien seuroista Rauman Urheilijat tuplasi pisteensä nousten sijalle 48. (26).

Jyskeen pistepotin kasvu oli sikäli yllättävää, että kauteen mahtui myös loukkaantumisia ja sairastumisia SM-kisojen aikaan. Vielä paremmalla onnistumisprosentilla seuran pistekertymä olisi lähennellyt vuosikymmenen parasta.

Suurin kiitos ja kunnia Jyskeen pisteistä kuuluu naiskävelijöille, joiden osuus pistepotista on reilusti yli puolet. Ja sama on tendenssi Vankalla kaikkien pisteiden mennessä kävelijätytöille.

Jyskeen pisteykkösenä on SM-maantiekävelyn N22 mestaruudellaan, Kalevan Kisojen kuudennella sijallaan, N22 ratakävelyn hopeallaan ja naisten kävelyviestihopeallaan 17,33 pistettä koonnut Maria Antola. Hyvänä kakkosena oli kolmella naisten sarjan kävelyn SM-hopeallaan 16,33 pinnaa ottanut Venla Laiho. Pisteiden keruussa kunnostautuivat myös N17-sarjan tuplahopeamitalisti Aada Vuoriaho 10, Otto Hiivola 6, Elias Hyytiä 4, Amanda Åström 2,33 ja Valtteri Valtonen 2 pistettä.

Jyskeen asema SM-pisteissä on viime vuosina säilynyt kohtuullisen vakaana. Kaikilla ei ole käynyt samalla lailla. Esimerkiksi piirin kakkossijaa 2–3 vuotta sitten pitänyt Someron Esa menetti koronan sulkeman Esakallion tanssipaikan johdosta rahoituspohjansa, ja edustusurheilijoiden joukkopaon takia Kalevan maljapisteet putosivat kahdessa vuodessa viidestäkymmenestä tämän vuoden nollaan.

Kalevan malja -kisassa huomioidaan kaikki kesäkauden SM-kilpailut 16-vuotiaiden sarjasta aikuisiin asti. Pisteitä kertyy aikuisten sarjoissa lajeittain kahdeksalle parhaalle ja nuorten sarjoissa kuudelle parhaalle.

Kisaa on käyty vuodesta 1910 alkaen. Vain ankarimpina sotavuosina 1941 ja 1944 pidettiin taukoa. Voittajaseuroja on yhteensä 14. Eniten voittoja on Helsingin Kisa-Veikoilla 56 kappaletta. Varsinais-Suomeen malja tuli viimeksi vuonna 2013 Turun Urheiluliiton voittamana.

Jyskeen kaikkien aikojen paras sijoitus 13. on vuodelta 1997, jolloin ennen kaikkea kävelijöiden hienon panoksen ansiosta saatiin 78 pistettä. Naisten kävelyviestistäkin Kalajoelta haettiin SM-pisteitä kolmen joukkueen voimin. Tämän vuosituhannen paras vuosi oli 2016 sijoituksen ollessa 17. ja pistemäärän 70.

Kalevan maljan pisteet 2023 (10 parasta ja Varsinais-Suomen piirin seurat):

1) Lahden Ahkera 453, 2) Jyväskylän Kenttäurheilijat 357,5, 3) Tampereen Pyrintö 356,5, 4) Turun Urheiluliitto 351, 5) Helsingin Kisa-Veikot 308, 6) Joensuun Kataja 213, 7) Espoon Tapiot 200, 8) Lappeenrannan Urheilu-Miehet 195, 9) HIFK-friidrott Helsinki 168, 10) Lempäälän Kisa 148, ….27) Laitilan Jyske 58,….37) Salon Vilpas 34,….43) Liedon Parma, Naantalin Löyly ja Yläneen Kiri 29,….46) Piikkiön Kehitys ja Raision Kuula 27,….54) Kalannin Vankka ja Turun Weikot 24,…. 68) Loimaan Leisku 18,….88) Mynämäen Isku 12,….105) Paimion Urheilijat 9,….119) Littoisten Työväen Urheilijat 7,….134) Maskun Kataja, Nousiaisten Susi, Sauvon Urheilijat ja Uudenkaupungin Kenttäkarhut 5,….151) Tarvasjoen Urheilijat 3,….161) Kaarinan Ura, Loimaan Jankko ja Turun Toverit 2.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän