Jyskeelle kävelyviestin SM-hopeaa ennätysajalla – 26 vuotta vanha seuraennätys historiaan

0
Amanda Åström, Venla Laiho ja Maria Antola pitivät kovinta vauhtia Jyskeen lähes 30-vuotisessa SM-kävelyviestien historiassa. Joukkueen aika 43.46,31 on Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi paras seura-aika.

Ilkka Simola

Jyskeen kolmikko Maria Antola, Amanda Åström ja Venla Laiho saavutti seuran kävelyhistorian parhaan ajan 43.46,31 viikonvaihteessa Turussa järjestettyjen SM-viestien naisten 3×3000 metrin kävelyssä. Vauhti ei kuitenkaan riittänyt tavoitteena olleeseen voittoon.

Puolustava mestari Espoon Tapiot ylitti maaliviivan reilun minuutin Jyskettä edellä. Jyskeen aika on toista minuuttia parempi kuin vuonna 1997 seuralle mestaruuden tuoneen joukkueen aika.

Ennakkoasetelmissa Espoon Tapiot oli selvä suosikki ja Jyske kakkosehdokas kahden maajoukkuekävelijän ryydittämän Lapuan Virkiän ollessa kolmannen edustajan puuttuessa poissa eikä Lappeenrannan Urheilumiesten edustuskävelijöiden terveystilanne sallinnut osallistumista.

Avausosuudella Kalevan kisoista pois ollut mutta nyt kisakuntoon tervehtynyt Espoon Enni Nurmi veti minuutin eron Maria Antolaan, vaikka hänkin käveli osuutensa reilusti omaa ennätystään nopeammin noin 14.15-14.20 aikaan ja teki selvän kaulan seuraaviin joukkueisiin.

– Tosi kovaa Enni lähti, mutta kivalta tuntui omakin meno, kommentoi Antola osuuttaan.

Jyskeen toisella osuudella nähtiin yllätysnimi, kahdeksan vuotta sitten aktiivikilpailemisen lopettanut helsinkiläinen Amanda Åström, joka juniorivuosinaan käveli Esbo IF:n riveissä 3000 metriä aikaan 15.10,09. Sen jälkeen vuodet ovat kuluneet aktiiviliikunnan, pitkien juoksujen, hiihdon ja saliharjoittelun merkeissä. Ja kunto on säilynyt, mitä osoittaa muutaman kävelytekniikkatreenin jälkeen syntynyt osuusaika 15.40 pintaan.

– Tosi hyvin meni taustaan nähden ja olen iloinen, että Venla kysyi keväällä mukaan. Oli kiva tulla ja ehdottomasti olen ensi vuonnakin tarvittaessa mukana, kertoi kilpakävelyyn paluun tehnyt Åström tyytyväisenä.

Espoon Tapioilla oli kakkososuudella muutaman vuoden takainen maaottelukävelijä Hele Haapaniemi. Ero Jyskeeseen oli kasvanut vajaan kierrokseen Venla Laihon lähtiessä ankkuriosuudelle.

Espoolla oli ankkuriksi heittää juniorien Suomen ennätyksiä tehtaillut Elli Rautawaara, joten mahdollisuuksia ykköstilaan ei ollut. Venla veti perusvauhdilla osuutensa ennätyksensä pintaan 13.40 päälle hivenen kärkikävelijää tavoittaen.

– Nyt oli eroa liikaa, mutta ensi vuonna uudelleen, Laiho suuntasi tavoitteen jo ensi vuonna Espoossa järjestettäviin SM-viesteihin.

Kisa oli kahden kauppa pronssille tulleen Kauhavan Wisan jäädessä jo neljä ja puoli minuuttia. Kalannin Vankan nuoret tytöt ottivat komeasti nelos- ja kuutossijat ja saalistivat kahdeksan Kalevan maljapistettä Jyskeen seitsemää vastaan. Vankan ykkösjoukkueessa kävelivät Anni Saarinen, Emilia Ellä ja Aino Saarinen , kakkosessa Ellen Ellä, Linda Ellä ja Nanna Kukkula.

Jyske uusi viime vuonna Jyväskylässä tulleen kakkossijansa, mutta ero voittajiin kaventui viidestä ja puolesta minuutista runsaaseen minuuttiin. Samalla 26 vuotta vanha Mari Rajamäen, Jutta Voronkoffin ja Jonna Voronkoffin seuraennätys 44.57,32 laitettiin historiaan.

Kävely on perheurheilua, sillä Jutan kolme lasta kisailivat nyt Vankan joukkueissa Ellä-nimisinä ja Marin poika Naantalin Löylyn paidassa kisaava Jerry Jokinen edusti Suomea niin Budapestin EM-kisoissa kuin Ruotsi-ottelussakin.

Tulokset: 1) Espoon Tapiot 42.39,46, 2) Laitilan Jyske 43.46,31, 3) Kauhavan Wisa 48.25,50, 4) Kalannin Vankka 1 51.49,32, 5) Vantaan Salamat 53.46,37, 6) Kalannin Vankka 2 53.57,33, 7) Lempäälän Kisa Yleisurheilu 57.25,60.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän