Kauppa käy ja puu kulkee, välillä aika kauas

0
Raumalaisen Metsä Hallio Oy:n metsäkoneella on ulottuvuutta kymmenen metriä, joten harvennustöissä ajouria syntyy sopivan harvakseltaan.

Arto Kanerva

Puukaupassa on viimeiset pari vuotta ollut lähinnä myyjän markkinat. Puun kysyntä on pysynyt tasaisen hyvänä ja hinta on ilmeisesti miellyttänyt metsänomistajia, kertoivat UPM:n metsäasiakasvastaavat eli entiset puun ostajat Pekka Ylimäki ja Iiro Saarela.

Metsätiloilta tehdään kauppaa harvakseltaan, ei läheskään joka vuosi, koska puu kasvaa hitaasti. Sitten kun kauppaa tehdään, niin osa metsänomistajista on suoraan yhteydessä UPM:ään, toiseen ostajaan tai sitten paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, joka hoitaa tarjouspyynnöt eri puun ostajien kanssa.

UPM järjesti viime perjantaina Kaariaisissa tilaisuuden, jossa raumalainen Metsä Hallio Oy esitteli komealla koneellaan metsän harvennusta ja metsäasiakasvastaavat juttelivat mukavia paikalle tulleiden metsänomistajien kanssa.

– Moni metsänomistaja miettii harvennushakkuita ja varsinkin sitä, että tuleeko siitä kustannuksia. Ei tule, vaan oikein ajoitetusta harvennuksesta jää plussan puolelle, sanoo Pekka Ylimäki.

Tässä kohteessa harvennus näyttää tuottavan puuta 80 kuutiota hehtaarilta. Se on todella hyvä tulos, kun  50 kuutiota pidetään hyvänä tavoitteena.

– Tässä Kaariaisissa meillä on lähes oppikirjasta otettu kohde. Metsänomistaja on vuonna 2010 käynyt alueen läpi raivaussahan kanssa ja nyt tästä harvennuksesta jo saadaan myyntikelpoista puuta. Osa puusta päätyy aika lähelle, Laitilaan ja Raumalle, osa taas 350 km päähän Kuusankoskelle, Ylimäki kertoo.

Metsän harvennus saattaa pistää metsän omistajan miettimään, että koska olisi oikea aika työn aloittamiseen. Ylimäen mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että nuoren metsä ensiharvennukselle oikea aika olisi noin 30 vuoden iässä.

– Tuo tietysti vaihtelee tilanteen mukaan. Tiheämpi metsä kannattaa harventaa aikaisemmin ja harvempana kasvanut myöhemmin, mutta siinä plus miinus viisi vuotta mennään.

Puukauppa on Ylimäen mukaan aina syklinen ala ja esimerkiksi tällä hetkellä sahatavaran kysyntä on hänen mukaansa hiukan sumea. Rakennusliikkeitä kaatuu, talotehtaita lopettaa, mutta kaikesta huolimatta puutavaralla on kysyntää ja tarjouksia kannattaa kysyä.

Vastaavia tilaisuuksia UPM järjestää harvakseltaan, mutta tiimin laajalla alueella keskimäärin kerran vuodessa jossain paikkakunnalla.

– Kaikkien metsänomistajien kanssa ei olla joka vuosi tekemisissä, joten tällaiset tilaisuudet ovet ihan tarpeellisia, jotta päästään ihmisiä tapaamaan ja juttelemaan ajankohtaisista asioista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän