Keskustaan lisää elämää

0

Oli kunta suuri tai pieni, kaikissa tuntuu olevan sama ongelma: miten pitää keskusta elinvoimaisena. Aikanaan kaikki kaupankäynti keskittyi keskustaan. Sitten alkoi liikepaikkarakentaminen isojen autoteitten varteen ja nyt keskustan haastavat verkkokaupat. Laitilassakin muutos näkyy. Keskustassa on tyhjiä liiketiloja.

Tyhjät liiketilat voivat antaa kunnasta väärän mielikuvan. Kunta voi olla elinvoimainen, vaikka keskustassa ei liiku paljon väkeä. Toiminta on vain siirtynyt muualle. Korona-aikana jopa kunnantalot tyhjenivät.

Kunta tarvitsee silti elinvoimaisen keskustan. Kunnassa pitää olla paikka, jossa ihmiset kohtaavat toisiaan ja josta kunnan imago ponnistaa. Tästä syystä kunnat pyrkivät keksimään keinoja, miten uudessa tilanteessa kunnan keskustasta tehdään kiinnostava.

Laitilassakin on menossa keskustan kehittämishanke, LaKeKe. Työpajoissa ja kokeiluissa on haettu sitä mallia, mikä pitäisi Laitilan keskustan elävänä. Laitilan Sanomat kysyi tätä myös valtuutetuilta. Valtuutetut toivoivat keskustaan lisää viihtyisyyttä ja uusia yrityksiä.

Eri puolilla Suomea on tehty monenlaisia kokeiluja keskustan elävöittämiseksi. On kunnostettu toreja, viety paikoitusta maan alle ja rakennettu laajoja kävelyalueita. On ponkaistu veistos- ja valaistushankkeita, rakennettu uusia puistoja ja liikuntapaikkoja. Lopputulos näyttää olevan aina sama: ihmisten käyttäytyminen ei muutu vain keskustan infrastruktuuria uudistamalla. Tapahtumat vetävät väkeä, mutta muuten ihmiset liikkuvat siellä, missä heidän arkensa pyörii.

Varmin tapa elävöittää keskustaa, on saada sinne lisää asukkaita.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän