”Ku mä poljen mun konkelii, ei oo huolii, murheit tai ongelmii” – Laitilassa pohditaan pyörämatkailun kehittämistä

0
Jouko Parvinainen uskoo Laitilan kiinnostavan polkupyörämatkailijoita. Hän kertoi vetämästään hankkeesta ja mukana kuuntelemassa oli muun muassa Anita Urhonen-Kiveinen päätti toteuttaa kesällä 2022 unelmansa pienestä majatalotoiminnasta kodissaan Laitilassa.

”Ku mä poljen mun konkelii ei oo huolii murheit tai ongelmii”, lauloi JVG jo reilut 10 vuotta sitten Konkeli-nimisessä kappaleessaan, jossa ylistetään polkupyöräilyn ihanuutta.

Polkupyöräilyn suosio on kasvanut selvästi viime vuosina ja polkupyörämatkailusta on alkanut kehkeytyä varteenotettava – ja kasvava – matkailutrendi. Laitilalla olisi hyvät edellytykset saada siitä oma siivunsa, uskoo polkupyörämatkailuun keskittyvää hanketta vetävä Jouko Parvinainen Ukipoliksesta. Laitila on mukana pyörämatkailun kehittämishankkeessa, jossa kartoitetaan erilaisia pyöräilyreittejä sekä paikallisten virkistykseen että matkailijoiden houkuttelemiseen.

“Laitilassa on esimerkiksi ainutlaatuisia talonpoikaiskohteita, joten pyöräreitin voisi suunnitella vaikkapa nämä huomioiden.”

BIKEMENU on konsepti, joka yhdistää kolme matkailutrendiä: pyörämatkailun, paikallisuuden ja lähiruuan.

Projektipäällikkö Jouko Parviainen oli Laitilassa avaamassa hanketta, josta on käynnissä, 30.9.2024 saakka kestävä, toinen kausi.

BikeMenu2 -hankkeessa on kehitetty pyöräilyyn ja lähiruokaan perustuvaa matkailua lounaisessa Suomessa. Hanketta koordinoi Ukipolis Oy, ja lähiruokaosuudesta on vastannut Novida. Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahaston kautta kahdeksan Leader-ryhmää, joista yksi on Ravakka.

Parviainen selvittää, miten hankkeessa keskiössä ovat pyörä- ja lähiruokamatkailun kehittäminen sekä alueen pyöräreittien kartoitus.

– Tavoitteena on nostaa esille niitä paikallisia vahvuuksia. Laitilassa esimerkiksi on ainutlaatuinen talonpoikaiskulttuuri ja -kohteita, joten pyöräreitin voisi suunnitella vaikkapa nämä huomioiden. Tai vaikkapa siten, että reitin varrella voisi pistäytyä ihastelemaan Laitilan monia linnavuoria.

“pyöräilymatkailu nojaa pitkälti teemallisiin reitteihin.”

YLIPÄÄNSÄ pyörämatkailu nojaa pitkälti teemallisiin reitteihin.

– Teema voi olla vaikkapa historia, luonto, ruoka tai vaikkapa kulttuuri. Ylipäänsä siis yhdistetään pyöräily ja paikallisuus, Parviainen avaa.

Pyörämatkailu on kasvava trendi ja se vakiinnuttaa asemansa alueilla, joilla on tarjota sekä erilaisia ja helposti löydettävissä olevia pyöräilyreittejä että palveluita.

– Valmiit pyöräreitit ovat vetovoimatekijä ja niiden varrella pitäisi olla myös joitakin palveluita. Jos ei ole palveluja, ei tule matkailijoita ja jos ei ole asiakkaita, ei ole palvelujakaan. Koska yhtälö on tällainen, niin palvelujen tarjoaminen on aluksi tehtävä ihan riskillä, hän myöntää.

Kun aloitetaan niin sanotusti tyhjästä, kestää aikansa, että avoinna oleva yöpymispaikka, pop up -kahvila, lounaspaikka tai muu palvelu vakiinnuttaa asemansa.

“Se, mikä laitilalaisista saattaa tuntua tuiki tavalliselta, onkin jonkun muualta tulevan silmissä elämyksellistä ja ihmeellistä.”

TAVOITTEEKSI tulisi Parviaisen mukaan asettaa, että palveluja tarjottaisiin kesä–elokuun ajan.

– Tärkeää olisi saada matkailunkehittämiseen mukaan monenlaisia toimijoita. Kaupunki, yrittäjiä, tiekuntia ja yhdistyksiä, kuten kyläyhdistyksiä, marttayhdistyksiä ja vaikkapa 4H-yhdistys. Palveluja voivat tarjota myös monet muut kuin yrittäjät, hän muistuttaa ja kertoo esimerkiksi erään pyöräreitin varrelta kylätalon omistavasta kyläyhdistyksestä, joka tarjoaa majoitusta ja siten kerää varoja omaan toimintaansa.

Hänestä esimerkiksi Laitilaan kannattaisi suunnitella pyöräreitti tai -reitit, joiden varrelle osuisivat Untamalan kylänraitti, Poukan talo ja Kauppilan umpipiha.

– Nämä saisi sellaisiksi reiteiksi, että siellä on jo valmiita palveluitakin. Ehdottomasti mukaan kannattaa ottaa myös Laitilan oppaat, sillä opastetuilta kierroksilta saa paljon enemmän irti, hän korostaa.

– Ja toki kannattaa pohtia eri yhteistyötahojen kanssa, mitä muita palveluita ja kohteita voisi tarjota.

“Pyörämatkailu vahvistaa muutakin matkailua.

OMAA ympäristöään pitäisi myös oppia katsomaan ikään kuin tuoreilla silmillä.

– Se, mikä laitilalaisista saattaa tuntua tuiki tavalliselta, onkin jonkun muualta tulevan silmissä elämyksellistä ja ihmeellistä.

Parviainen muistuttaa, että lounaisessa Suomessa on paljon muutakin kiinnostavaa kuin merenrantareitit.

– Tietysti pitää miettiä niitä omia valtteja ja sitten rakentaa brändiä sen mukaan, että niitä korostetaan ja välitetään sitä sanomaa, että tänne on mahtava tulla. Että täällä on mielenkiintoista nähtävää, mukavia ihmisiä ja tutustumisen arvoisia luontokohteita.

Pyörämatkailu on muutamassa vuodessa kasvattanut suosiotaan niin, että sitä voidaan Parviaisen mukaan pitää aivan varteenotettavana matkailunalana.

– Pyörämatkailu myös vahvistaa muutakin matkailua. Ja kun suunnitellaan vaikkapa muutama erilainen reitti, voisi tavoitteena olla saada pyörämatkailijat myös yöpymään Laitilassa.

Pyöräilyreitit vetävät matkailijoita

  • Lounaisesta Suomesta löytyy suosittuja pyöräilyreittejä, kuten Saariston rengastiet, Rannikkoreitti, Tammireitit, Velhoveden kierros ja Harjureitti.
  • Vähemmän tunnettuja mutta pyörämatkailuun hyvin soveltuvia reittejä löytyy Lounais-Suomesta esimerkiksi Pyhäjärven ja Köyliönjärven seuduilta, Sastamalasta ja Raaseporista.
  • Suomessa vielä vähän tunnetuista mutta Euroopassa suosituista EuroVelo-pyörämatkareiteistä lounaista Suomea kiertää EuroVelo 10, yhteensä 9 000 kilometrin pituinen Itämeren ympärysreitti.
  • Oman lähiympäristön ja koko Suomen pyöräily-ystävällisiä palveluja on koottu yhteen ja ne löytyvät bikeland.fi-osoitteesta.
  • Pyörämatkailijan tarpeet huomioivien Welcome cyclist -yritysten verkosto kasvoi kesällä 2023 jo yli 440 kohteen laajuiseksi.

Lähteet: Ukipolis, Pyöräliitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän