Laitilan Sanomien lukijamäärä kasvussa – KMT:n mukaan peittoprosentti Laitilassa on täydet sata

0
Digilukeminen lisääntyy, mutta Laitilan Sanomien lukijat suosivat silti yhä paperilehteä.

Laitilan Sanomat on kasvattanut lukijamääräänsä. Painetulla lehdellä on lukijoita nyt 13 500. Lukijamäärä on kasvanut 3,1 prosentilla. Paperi- ja digilehden kokonaistavoittavuus on 16 200.

Laitilan Sanomat tavoittaa päälevikkialueellaan kaikki aikuisikäiset asukkaat, sillä tuoreen Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT) mukaan lehden peittoprosentti on Laitilassa täydet sata.

– Olemme todella iloisia ja kiitollisia, että paikallislehteä luetaan. Tämä kertoo siitä, miten tärkeänä ihmiset pitävät tietoa siitä, mitä lähiympäristössä tapahtuu ja mitä paikalliset liikkeet tarjoavat, Laitilan Sanomien päätoimittaja Teija Uitto toteaa.

Media-ala on suuressa murroksessa. Yleinen trendi on, että paperilehtien lukeminen vähenee ja digilukeminen lisääntyy.

– Meillä on siitä hyvä tilanne, että paperilehti pitää pintansa, silti digilukijoiden määrä kasvaa, Uitto sanoo.

Digipuolella Laitilan Sanomat osallistaa lukijoita lehden tekemiseen ja vaikuttamiseen. Viimeisen vuoden aikana on tehty useita kyselyitä, joilla selvitetään asukkaiden mielipiteitä ajankohtaisista asioista. Kyselyihin on saatu hyvä otanta.

– Näin lehti tarjoaa laitilalaisille vaikutuskanavan. Uskon, että kyselyistä on hyötyä myös päättäjille. On helpompi tehdä ratkaisuja, kun on käsitys siitä, mitä mieltä asukkaat ovat asioista.

Lukijapalautteen mukaan lehden tekemät kyselyt on koettu tärkeinä.

– Lehti on neutraali alusta vastaamiseen.

Kansallinen Mediatutkimus selvittää vuosittain, mitä tiedotusvälineitä kuluttajat seuraavat. KMT-tulos ei ole sama kuin lehden levikki, vaan se kertoo, kuinka moni vastaajista kertoo lukevansa lehteä. Laitilan Sanomien lukijamäärä on Laitilan asukasmäärää suurempi, koska lehteä tilataan myös Laitilan ja Pyhärannan ulkopuolelle. Lisäksi lehden suurjakelut leviävät myös naapurikuntiin.

Laitilalaisista vastaajista 100 prosenttia on vastannut kyselyyn lukevansa Laitilan Sanomia. Lehteä ja digisisältöjä luetaan kodin lisäksi työpaikoilla ja muun muassa kahviloissa ja kirjastoissa.

KMT-tulos kertoo kyseisen median paperilehden lukijamäärän, digilukijamäärän sekä kokonaistavoittavuuden, joka tarkoittaa lehden keskimääräisen painetun numeron lukijamäärää lisättynä keskimääräisen viikon aikana lehden eri digitaalisia versioita lukeneiden nettomäärällä. Luku on laskettu samalla periaatteella kaikille lehdille riippumatta lehden ilmestymistiheydestä.

Kansallinen Mediatutkimus tehdään kaksiosaisesti: vastaajat kontaktoidaan ensin puhelimitse ja sitten he täyttävät kyselylomakkeen. KMT 2023 -kyselyt on tehty 10.1.–26.6.2023. Tutkimuksessa ovat mukana lähes kaikki Suomen lehdet.