
– Kyllä Laitila saa olla ylpeä yrityksistään. Laitilassa yritysten sivuvirtojen hyödyntämisaste tuntuu olevan korkea ja päästölaskurit ovat hyvin käytössä, Ekotekoagentti-hanketta vetävä Jaana Suksi Ukipoliksesta toteaa.
Ukipolis järjesti maanantaina Laitilan kaupungintalolla Sivuvirrat hyötykäyttöön -työpajan, jossa jaettiin tietoa Materiaalitorista sekä esiteltiin paikallisia esimerkkejä hukkavirtojen hyödyntämisestä.
Ukipolis teki keväällä kyselyn alueen yrityksille hukkalämmön ja sivuvirtojen hyötykäytöstä. Kyselyyn vastasi 17 yrityksen edustajaa. Vastaajista vain neljässä yrityksessä tuotantoprosessissa syntyvää ylijäämälämpöä ei käytetä. Muut 13 vastaajayritystä käyttävät ylijäämälämmön muun muassa tilojen lämmittämiseen, lämpimän käyttöveden esilämmitykseen sekä tuotantoprosesseihin.
Kyselyyn vastanneiden mukaan yrityksissä syntyy tuotannon sivuvirtana muun muassa pakkausmateriaalia, metallia, kartonkia, puuta, lento- ja pohjatuhkaa, panimon hönkähöyryjä ja kalojen perkuujätettä. Yritysten edustajat kertoivat, että esimerkiksi lentotuhka käytetään metsälannoitteen raaka-aineeksi ja pohjatuhka maanrakentamiseen. Panimon keittämän hönkähöyryt ovat hyödyksi oluen mäskäyksen esilämmityksessä. Puinen pakkausmateriaali haketetaan ja poltetaan. Biojätteet toimitetaan Gasumille tai ST1:lle biokaasun tuotantoon.
Yrityksissä on ympäristövastuullista toimintaa muutenkin. Osa yrityksistä kertoi käyttävänsä pelkästään vihreää sähköä. Hiilijalanjäljen laskenta oli menossa useassa yrityksessä. Jätteitä lajitellaan ja kierrätetään.
– Käytämme nestekaasua lämmittämään teollisuushallia, kertoi erään yrityksen edustaja.
Yrityksillä on myös omia aurinkovoimaloita. Hävikkiä pyritään minimoimaan tehokkaalla materiaalinhallinnalla.
Suksi kertoi kyselyn tuloksista ja totesi, että kehitys vain jatkuu.
– Kyselyn jälkeen muun muassa Coreplast on rakentanut oman aurinkovoimalan.
Työpajassa Kuusiston Sahan toimitusjohtaja Juha Kuusisto kertoi, miten heidän yrityksessään sivuvirtoja käytetään hyödyksi. Sahalla kaikki mahdollinen materiaali hyödynnetään.
– Näin on tehty jo yli sata vuotta, hän totesi.
Kuusiston Sahalla on Laitilassa töissä noin 50 henkilöä ja sahatoiminnan lisäksi kaksi lämpövoimalaa.
– Sahanpurua ei jää ylijäämäksi. Puru ja kuoret käytetään omassa voimalaitoksessa. Meillä on kaksi lämpövoimalaa, joista toisen polttoaineena on tuore puru- ja kuoriaines ja toiselle lämpölaitokselle menevät kuivat kutterilastut, Kuusisto kertoi.
Kuusiston Saha tuottaa lämpöä Laitilan Lämmölle, joka toimii kaukolämmön jakelijana. Kuusiston Saha tuottaa kaukolämmöstä 99,3 prosenttia.
– Vain 0,7 prosenttia tuotetaan kovilla talvipakkasilla öljyllä. Se on kokonaistaloudellisesti paras ratkaisu, Juha Kuusisto totesi.
Osan kuorijätteestä Kuusiston Saha käyttää omaan koristekatetuotantoon.
Juha Kuusisto kertoi, että tänä päivänä sivuvirroista käyttämättä jää vain tuhka.
– Meillä oli jo suunnitelma tuhkan hyödyntämiseksi lannoitteisiin, mutta sitten todettiin, että tuhkassa on liikaa kadmiumia, vaikka poltamme vain puuta. Tuhka pitäisi ensin käsitellä, eikä se ole taloudellisesti järkevää.
Kuusiston Saha oli jo hankkinut lannoitetuottajan luvan, mutta sen on annettu vanhentua. Yhtiö ei lähtenyt lannoitetuotantoon.
– Nyt tuhka läjitetään. Sitä syntyy kolme rekallista vuorokaudessa.
Kuusiston Saha on erikoistunut puun painekyllästyskäsittelyyn. Työpajassa kysyttiin, minkälaista kyllästysaine on.
– 2001 kyllästysaineen koostumusta muutettiin. Siitä jätettiin arseeni ja kromi pois. Tehoaineena on enää kupari.
Kuusisto kertoi, että Suomessa on järjestetty hyvin painekyllästetyn puutavaran kierrätys. Puutavara kerätään Tuulokseen murskattavaksi ja se käytetään energiaksi.
Jaana Suksi arveli, että Kuusiston Sahan tuhkallekin löytyy vielä käyttöä.
– Tuhkaa tutkitaan nyt paljon.
Materiaalitori kierrättää tavaraa
Sivuvirrat hyötykäyttöön -työpajassa esiteltiin Materiaalitoria.
Materiaalitori on tarkoitettu yritysten ja organisaatioiden jätteiden ja tuotannon sivuvirtojen ammattimaiseen vaihdantaan.
Yritys voi ilmoittaa materiaalista, jota siltä jää muille käytettäväksi, tai jota se etsii.
Materiaalitorin ilmoituksissa voi kierrättää esimerkiksi ikkunoiden ja ovien karmeja, lasia, televisioiden kuvaputkia tai ratapöllejä.
Torin tarkoituksena on nähdä materiaalit yhä enemmän arvokkaina raaka-aineina, jotta ne pysyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään.
Materiaalitori löytyy osoitteesta materiaalitori.fi