Laitilassa säilyy kunnaneläinlääkärin vastaanotto – Uudenkaupungin ja Vehmaan toimipisteet suljetaan

0
Laitilassa on tarjolla jatkossakin pieneläinten kunnallista vastaanottotoimintaa, mutta edelleen sen palvelut ovat selvästi suppeampia kuin yksityisillä pieneläinklinikoilla. Arkistokuva.

Vakka-Suomen kunnissa kunnallista eläinlääkäritoimintaa supistetaan. Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon lautakunta esitti toukokuussa, että Uudenkaupungin ja Vehmaan eläinlääkintähuollon toimipisteet suljetaan. Näin esimerkiksi kunnallista pieneläinvastaanottotoimintaa on tarjolla enää vain Laitilan ja Mynämäen vastaanotoilla.

Laitilan kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan esityksen viime kokouksessaan.

UUDENKAUPUNGIN ympäristöterveydenhuollon seutuyksiköllä on ollut käytössään toimipisteitä Kalannissa, Mynämäessä, Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla. Kalannissa tosin ei ole ollut eläinlääkäritoimintaa, vaan terveystarkastajien, valvontaeläinlääkärin ja ympäristöterveydenhuollon johtajan työhuoneet sekä yhteinen kokoustila. Mynämäellä puolestaan on yhteinen toimipiste eläinlääkäreille ja terveysvalvonnalle.

Mynämäen vastaanotto on kattavimmin varusteltu ja siellä työskentelee neljä eläinlääkäriä. Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla on ollut pienimuotoiset yhden eläinlääkärin sivuvastaanottotilat.

Ympäristöterveydenhuollon lautakunta toteaa, että keskusviranomaiset ovat suositelleet jo pidempään useamman viranhaltijan yhteisiä toimipisteitä, joissa muun muassa tehokas työnjako ja työyhteisön tuki on paremmin toteutettavissa. Erityisesti eläinlääkintähuollossa on syytä pyrkiä eroon yhden eläinlääkärin toimipisteistä.

UUDENKAUPUNGIN vastaanottotila on tilaongelmien vuoksi ollut suljettuna syyskuusta 2022 lähtien, eikä vastaanotolle ole juurikaan ollut kysyntää. Vehmaan vastaanotto puolestaan on ollut keväästä 2022 lähtien, koska palvelulle ei ole ollut kysyntää.

Päätöksessä todetaan, että lakisääteisen palvelutason säilyttämiseen alueella riittäisi yksi kunnallinen pieneläinvastaanotto. Sivuvastaanotot voidaan katsoa lakisääteisen palvelutason ylittäväksi palveluksi. Mynämäen pieneläinvastaanotto on toiminut lakisääteisen tason täyttävänä yhteisvastaanottona. Laitila haluaa kuitenkin säilyttää kaupungissa kunnaneläinlääkärin pieneläinvastaanoton.

Esitetyn mallin mukaan Vehmaan ja Uudenkaupungin kunnalliset pieneläinvastaanotot suljetaan ja Laitilassa sekä Mynämäellä jatkuu pieneläinvastaanottotoiminta. Mynämäen vastaanotto toimisi pääasiallisena lakisääteisen tason edellyttämänä vastaanottona. Sekä Laitilan että Mynämäen vastaanottojen kustannukset esitetään jaettavaksi käyttäjien kotikuntien perusteella.

”Laitilassa kaikki jatkuu entiseen malliin”

Kunnaneläinlääkärinä Laitilan toimipisteessä yli kaksi vuosikymmentä työskennellyt Virpi Rantanen on tyytyväinen, että pieneläinten vastaanottotoiminta saa kaupungissa jatkua. Hän kuitenkin muistuttaa, että työssä etusijalla ovat suureläimet.

– Laitilassa kaikki jatkuu tehdyn päätöksen jälkeenkin siis entiseen malliin. Arkiaamuisin kello 8–10 on soittoaika, ja hoidan myös mahdollisuuksien mukaan pieneläimiä eli jos vaiva on sellainen, että sitä täällä vastaanottotiloissa voi hoitaa.

Pieneläinten hoito on rajoitettua.

– Teen lähinnä perusasioita, kuten rokotuksia ja kissojen sterilointeja. Ohjaan tarvittaessa lähialueen klinikoille, pääsääntöisesti en esimerkiksi ota täällä pieneläimiltä verikokeita.

KUNNALLISEN eläinlääkäripalvelun resurssit pieneläinten hoitamiseen ovat kuitenkin rajalliset, myös Mynämäessä, jossa työskentelee useampia eläinlääkäreitä ja klinikka on paremmin varusteltu.

– Sillä suunnalla isoja lypsytiloja on paljon, ja nytkin osa lääkäreistä ei ole työssä, eikä sijaisia ole saatu, hän taustoittaa. Rantanen itse on erikoistunut siipikarjan hoitoon ja Laitilassa kanoja onkin tunnetusti paljon.

LAITILA jatkaa yhden lääkärin vastaanottona.

– Siinäkin suhteessa toiminta siis jatkuu entisellään.

Rantanen harmittelee korona-ajan pieneläinvastaanottotoiminnan toimintasulun jättäneen monet siihen luuloon, ettei Laitilassa pieneläinvastaanottoa enää olisi.

– Ja kuulemma sellaistakin väärää tietoa on liikkunut, että olen jo eläkkeellä, naurahtaa 55-vuotias Rantanen.

Käyttäjät eri kunnista

  • Mynämäen kunnan eläinlääkärin vastaanotolla työskentelee neljä eläinlääkäriä.
  • Mynämäen vastaanoton asiakkaista noin puolet on ollut Mynämäeltä, 15% on ollut Maskusta, 15% Nousiaisista ja noin 10% Laitilasta.
  • Laitilan vastaanotolla työskentelee yksi eläinlääkäri.
  • Laitilan vastaanoton asiakkaista noin 80% on ollut Laitilasta, vajaa 15% Uudestakaupungista ja loput Pyhärannasta.