Lukemisen aarreaittaan osataan jälleen tulla – Kirjaston kävijä- ja lainausmäärät kasvussa

0
Laitilan kirjaston kirjastotoimenjohtaja Päivi Salmisen mukaan kirjaston käyttäjämäärät alkavat vähitellen palautua koronarajoitusten aiheuttamasta notkahduksesta.

Koronaepidemian vuoksi käyttöön otetut rajoitukset näkyvät selvästi kirjaston kävijämääriä mittaavissa tilastoissa.

Nyt tilastoissa on nähtävissä elpymisen merkkejä sekä kävijämäärissä että lainausmäärissä. Laitilan kirjaston kirjastotoimenjohtaja Päivi Salmisen mukaan kyse on siitä, että kirjaston käyttäjäkunta on löytämässä kirjaston uudelleen koronarajoitusten jälkeen.

– Iltapäivisin on alkanut olla läksyjentekijöitä ja aamuisin on opiskelijoita ollut enemmän. Kun aamulla tulee töihin, täällä on reippaita tyyppejä opiskelemassa omatoimiaikana. Tilastoissa näkyy myös, että päiväkotiryhmät ovat alkaneet taas käydä saturyhmissä ja koululaisryhmiä käy enemmän kuin korona-aikana pystyttiin käymään, Salminen kertoo.

Viimeisen kolmen vuoden aikana kävijämäärän muutosta selittää osaltaan myös se, että vielä 2021 kirjasto oli suljettuna ja rajoituksia siitä, moniko saa vierailla kirjastossa samanaikaisesti.

Jos tilastoja tarkastellaan pidemmällä aikavälillä kuin pelkästään vuoteen 2021 asti, on helppo huomata koronarajoitusten ja -sulkujen vaikutus kirjaston kävijämäärissä. Suurin romahdus tapahtuu vuoden 2020 keväällä, jolloin kirjasto suljettiin ensimmäisen kerran.

Notkahdus näkyy tuolloin myös lainamäärissä. Myöhempien sulkujen aikana lainamäärät eivät sukella enää niin syvälle. Tämä selittyy sillä, että aivan aluksi viruksen tarttumistapaa ei tiedetty eikä oltu varmoja, onko kirjojen lainaaminen turvallista.

– Myöhemmin saatiin enemmän tietoa tavoista, joilla virus leviää ja tämän myötä lainaamista uskallettiin jatkaa turvallisesti. Kirjastossa koottiin myös toiveiden mukaan kirjakasseja asiakkaille, jotta lukuharrastus ei katkeaisi, vaikka kirjaston tiloihin ei pääsisikään.

Kun alkuvuoden 2023 tilastoja verrataan vuoden 2019 alkuvuoden kävijämääriin, aletaan jo lähestyä koronarajoituksia edeltävää tasoa.

Yksi syy kävijämäärän kasvuun on se, että kirjaston omatoimiaika näyttää löytäneen käyttäjänsä. Sen kävijämäärät ovat kasvaneet merkittävästi aiempiin vuosiin verrattuna. Omatoimialue on ollut käytössä jo useamman vuoden. Aluksi omatoimialueena oli lehtisali.

– Koko kirjastosali on ollut omatoimialuetta toissa vuoden joulukuusta alkaen. Siinä menee aina pieni aika ennen uudet palvelut löytävät käyttäjänsä.

Omatoimiaika palvelee myös niitä, joiden ei ole mahdollista käydä kirjastossa sen aukioloaikana.

– Kirjan voi varata netin kautta, ja käydä hakemassa varatut kirjat sellaiseen aikaan kun itselle sopii.

Kirjastoon on tuonut kävijöitä myös eri toimialojen välinen yhteistyö. Kun kaupunki alkoi keväällä jakaa yli 65-vuotiaille jumppakuminauhoja, ne tulivat jakoon paitsi uimahallille myös kirjastoon.

– Sen myötä tuli myös ihan uusia kasvoja käymään.

Jumppanauhat ovat jaossa edelleen.

Meillä on käynyt täällä myös lukukoira Lyydia, ja sekin on houkutellut lapsia lukemaan.

Kävijäkunnassa näkyvät myös koululaiset, jotka varsinkin viime keväänä tulivat kirjastoon koulun jälkeen.

– Keväällä huomasin, että koululaisia oli selkeästi enemmän kuin aikaisemmin. Meillä on käynyt täällä myös lukukoira Lyydia, ja sekin on houkutellut lapsia lukemaan.

Salmisen mukaan myös ukrainalaiset ovat löytäneet kirjastoon, mikä näkyy etenkin ukrainankielisten lasten- ja nuortenkirjallisuuden kysynnän kasvuna.

– Olemme vastanneet kysyntään hankkimalla ukrainankielistä aineistoa omaan kokoelmaan sekä hyödyntämällä Monikielisen kirjaston valikoimaa. Perusopetuksen valmo-ryhmät ja suomen kielen kurssien opiskelijat ovat käyneet ahkerasti tutustumassa kirjastoon.

Salminen uskoo, että kirjaston kävijämäärien lisääntymisessä näkyvät kuitenkin kaikkein selvimmin juuri liikkumisen yleinen vapautunut.

– Ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle.

Myös kirjastossa järjestettävät tapahtumat houkuttelevat sinne kävijöitä. Tänä syksynä kirjastoon saapuu suositun Puuvillatehdas-sarjan kirjoittanut Ann-Christin Antell.

Hänen uusin kirjansa Puuvillatehtaan kilpailija on Vaskikirjastojen tämän hetken kaikkein lainatuin kirja. Kirjailija tulee Laitilaan 17.10. Laitilan kirjasto järjestää kirjailijavierailun yhdessä Vakka-opiston kanssa.

– Kirjailijavierailut ovat osa lukuharrastuksen edistämistä, Salminen kertoo.

Viisi luetuinta aikuisten kirjaa

1. Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija
2. Satu Rämö: Rósa & Björk
3. Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä : vuodet presidentin puolisona
4. Satu Rämö: Jakob
5. Lucinda Riley: Atlas Papa Saltin tarina
Lähde: Vaskikirjastot