
Kolmen kuukauden ajan Vakka-Suomen seudulla on oma täysipäiväinen seututaiteilija. Tanssi- ja yhteisötaiteilija Amanda Vuori esittäytyi laitilalaisille ulkokuntosalin avajaistilaisuudessa viime viikon keskiviikkona. Vuori ohjasi tilaisuuden yleisölle mielikuvaharjoituksen, joka sivusi yhtä kolmikuukautisen työskentelyjakson teemoista eli ihmisten luontosuhdetta.
– Seututateilijan työhön kuuluu taiteellisten sisältöjen suunnittelu ja toteutus yhdessä kuntien kulttuuritoimijoiden kanssa, soluttaudutaan lähellä yhteisöjä ja edistetään taiteen saavutettavuutta, Vuori kertoo.

Huomenna tiistaina Vuori saapuu jälleen Laitilaan. Hän osallistuu +65-vuotiaiden ulkoliikuntapahtumaan, jossa hänellä oma työpajapiste. Siinä osallistujat pääsevät kokeilemaan kehoa herätteleviä liikkeitä.
– Rakennan soolo-työpaja -kokonaisuutta tämän seututaiteilijajakson loppupuolella. Tulen tänään juttelemaan ihmisten kanssa heidän suhteestaan metsiin ja luontoon. Kerättyjä kokemuksia käytän sooloni työstämisessä.
Soolo-työpaja -kokonaisuuden työnimi on Mielipihka, ja se tultaneen näkemään Vakka-Suomen kunnissa marraskuussa. Siinä Vuori tanssii noin 15 minuutin mittaisen soolon, minkä jälkeen on noin 30 minuuttia aikaa osallistavalle osuudelle. Teos rakentuu tieteellisen tiedon ja ihmisten luontokokemusten pohjalle. Näitä kokemuksia Vuori kerää myös muiden Vakka-Suomen tapahtumien yhteydessä.
Sooloteoksen ympärille Vuori on myös viritellyt yhteistyötä toisen tällä hetkellä maakunnassa työskentelevän ihmisen luontosuhdetta käsittelevän seututaiteilijan, kuvataitelija Elina Laitisen kanssa.
– On ollut puhetta, että Elina voisi tehdä minulle sooloon esiintymisasun.
Elina Laitinen kerää tällä hetkellä aineistoa ihmisten lempipuiden herättämistä ajatuksista ja hyödyntää tätä tietoa myös esiintymisasun suunnittelussa.
Vuoren työt ovat alkaneet syyskuun alusta, ja hän on ollut yhteydessä jo useimpiin seudun kuntiin. Hänen alueeseensa kuuluu Laitilan lisäksi Uusikaupunki, Vehmaa, Kustavi, Taivassalo ja Pyhäranta.
– Kiva kuulla kunnista, mitä toiveita tai tarpeita niissä on ja suunnitella niiden pohjalta mitä missäkin voisi järjestää.
Alakouluikäisille lapsille on suunniteltu syysloman aikana toteutettavaa tanssityöpajoja.
– Syyslomaviikolla on mahdollisesti tulossa tapahtuma, jossa käyn ensin pitämässä omien tanssien työpajoja eri kunnissa. Viikon lopussa syntyneet esitykset esitettäisiin lopputapahtumassa, johon osallistuu lapsia ja nuoria eri kunnista.

Laitilan kulttuuripäällikkö Piia Allén on hyvin innostunut hiljattain alkaneesta kolmen kuukauden mittaisesta jaksosta. Hän pitää Varsinais-Suomen liiton koordinoiman Varsinaista taidetta -hankkeen kautta toteutettu kokeilua hyvin konkreettisena tapana tuoda taide lähelle vakkasuomalaisia. Allén toivoo, että kokeilu saisi jatkoakin.
– Useimmat tämän alueen kunnat ovat hyvin pieniä. Esimerkiksi meillä Laitilassa ei asu montaa ammattitaiteilijaa ympärivuotisesti. Onhan se sitäkin kautta iso lisä, Allén sanoo.
– Itsellekin on ollut ihanaa saada olla näin lähellä yhteisöjä ja olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Myös Varsinais-Suomen liiton tiloissa, joita saamme käyttää, on syntynyt monenlaisia ajatuksia erilaisista yhteistyökuvioista, Vuori lisää.
Allén kertoo, että Laitilassa on yhtenä ajatuksena pyöritelty sellaista vaihtoehtoa, että Vuori hyppäisi kirjastoauton kyytiin. Tällöin taidetta saataisiin Laitilassakin vietyä kylille.
– Mutta se ei ole vielä konkretisoitunut, että mitä se käytännössä on. Joskus kirjastoautossa on mennyt musiikkia. Kun auto on pysähtynyt, on soitettu samalla kun ihmiset ovat lainanneet kirjoja, Allén kertoo.
Vuori kertoo, että häntä viehättää ajatus siitä, että taidetta voidaan viedä erilaisiin tiloihin.
– Tilat huokuvat aina historiaansa, ja on ihanaa olla yhteydessä niihin. Taide muuttuu ja elää tilan mukaan, Vuori kertoo.
Vakka-Suomi on Vuorelle tuttua seutua ainakin osittain. Aikaisemmin hän on osallistunut Kesäkulkurit-kiertueelle, joka on esiintynyt ainakin Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa.
– Kiersimme myös vanhainkodeissa ja muissa yhteisöissä. Lisäksi tässä on tullut huristeltua ohi. Laitilakin on tuttu taukopaikka, koska tämä on hyvin keskellä, Vuori sanoo.
Varsinaista kulttuuria -hanke
- Varsinaista kulttuuria -hankkeessa on järjestetty seututaitelijakokeilu, joka on työllistänyt kaikkiaan kuusi taiteilijaa.
- Varsinaista kulttuuria -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämistehtävä, jota toteuttavat ovat Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus.
- Hankkeen tavoitteena on tukea kuntien kulttuuripalveluiden tuottamista koko maakunnan alueella. Siinä pyritään mahdollistamaan kokemusten vaihtoa ja etsimään uusia yhteistyön muotoja kulttuurin kentällä. Samalla tiivistetään kuntien kulttuurin viranhaltijoiden ja työntekijöiden maakunnallista verkostoa.
- Hankkeessa maakunta on jaettu kuuteen seutuun, ja seututaiteilija työskentelee seudulla kolme kuukautta.
- Ensimmäinen seututaiteilija aloitti työnsä lokakuussa 2022 ja viimeisten työskentelyjaksot loppuvat tänä syksynä.Lähde: Varsinais-Suomen liitto