“Miksi ampiaiset ensin asuvat jossain ja muuttavat sitten muualle?” – Laitilan Sanomat etsi oikeat asiantuntijat vastaamaan lasten maaseutuaiheisiin kysymyksiin

0
Ofelia Varjonen, Miisa Karjalainen, Mico Riihiaho ja Arttu Sillantaka pohtivat, mikä maaseudussa mietityttää.

Laitilan Sanomat kävi Apilaniityn päiväkodissa kysymässä lapsilta, mitä nämä halusivat tietää maaseudusta.

Ofelia Varjonen

Miksi ampiaiset asuu ensin jossain, ja sitten ne muuttavat johonkin muualle? Ja miksi ne tulevat ihmisten koteihin?

Ofelia Varjonen, 6

Suomessa elää 43 ampiaislajia. Niistä suurin osa on erakkoampiaisia, jotka nimensä mukaisesti elävät yksin. Erakkoampiaisnaaraat rakentavat pesän esimerkiksi savesta. Rakennustyön jälkeen naaras munii pesään ja saalistaa sinne muiden hyönteisten toukkia. Saaliseläimet toimivat munista kuoriutuvien toukkien ravintona. Lopuksi se sulkee pesän, ja uudet erakkoampiaiset kuoriutuvat seuraavana kesänä. Erakkoampiaisten pesiä saattaa nähdä esimerkiksi puutalojen seinillä.

Yhteiskunta-ampiaiset elävät yhdyskunnissa. Kuningatar rakentaa aluksi yksin pallomaisen pesän, jonka sisällä on toukkien koteina toimivia kennoja. Pesä rakennetaan esimerkiksi maakoloon, ullakolle tai räystään alle. Kennoista kuoriutuvat ampiaistyöläiset saalistavat ravintoa uusille toukille, puolustavat pesää ja rakentavat sitä suuremmaksi. Alkusyksystä työläiset menehtyvät, ja vain kuningatar talvehtii. Syksyllä saattaa siis tuntua, että ampiaiset olisivat muuttaneet jonnekin muualle, kun niiden määrä nopeasti vähenee.

Ampiaiset eksyvät vahingossa ihmisten koteihin, kun ne etsivät ravintoa toukilleen. Ampiaiset ovat hyödyllisiä hyönteisiä. Ne saalistavat tuhohyönteisiä ja pölyttävät kasveja.

Ilari E. Sääksjärvi, biodiversiteettitutkimuksen professori, Turun yliopisto

Miisa Karjalainen

Miksi puita leikataan, koska luonnossa puut kaatuu itsestäänkin. Ja miksi puiden oksat on niin kevyitä?

Miisa Karjalainen, 6

Pihapuita leikataan pihan viihtyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Metsien puita katkaistaan sahaamalla, jotta saadaan polttopuuta ja rakennuspuuta. Lisäksi metsien puita katkotaan maisemien avartamiseksi, jotta marjat ja valoa vaativat kasvit saisivat elintilaa.

Oksat ovat tosiaan aika kevyitä, koska puun rungon tulee kestää niiden paino. Lisäksi oksien on hyvä olla kevyitä, jotta ne kestäisivät niiden päälle tulevaa kuormaa kuten käpyjä ja lunta.

Metsäasiantuntija Kari Laiho, Metsänhoitoyhdistys Lounametsä

Arttu Sillantaka

Miksi peltoja täytyy hoitaa?

Arttu Sillantaka, 6

Pelloilla kasvatetaan ruokaa ihmisille ja rehua eläimille. Kasvattamiseen tarvitaan siemeniä, joista kasvit itävät. Tarvitaan myös ravinteita, joita annetaan lannoitteissa. Maahan saadaan hyvä kasvualusta muokkaamalla. Rikkaruohoja, kasvitauteja ja erilaisia tuhohyönteisiä voi tarvita torjua kasvinsuojeluaineita ruiskuttamalla. Kun pellot tuottavat paljon hyvälaatuista satoa, saavat ihmiset ruokaa ja maanviljelijä tuloja sadon myymisestä.

MTK-Laitilan johtokunta

Mico Riihiaho

Millä tavalla hydraulikeppejä käytetään ja niitä kaiken maailman vipuja? Miksi traktoreita täytyy koko ajan korjata?

Mico Riihiaho, 6 ja Arttu Sillantaka, 6

Hydrauliikkakeppejä ja kaiken maailman vipuja käytetään, että saadaan traktorin perässä olevat koneet toimimaan.

Hydrauliikkakeppäjä on mekaanisia ja sähköisiä. Mekaaninen on isompi ja se menee suoraan hydrauliikkalohkoon. Hydrauliikkalohko ohjaa öljyn oikeaan paikkaa, traktorin takana oleviin pistokkeisiin, joista saadaan öljyä traktorin työkoneisiin.

Sähköisellä ohjaus menee lohkolle sähköisesti tietokoneen kautta. Traktorin tietokoneella voidaan säätää paljonko öljyä menee tai tapahtuuko jotain automaattisesti. Hydrauliikalla voidaan käyttää esimerkiksi kärryn kippiä ja perälautaa.

Traktorissa on myös vaihdekeppejä, nostolaitevipu ja voimanotonakselin vaihdevipu. Voimanotolla pystytään pyörittämään vaikka jyrsijää. Traktoreita on automaattivaihteisia ja keppivaihteisia.

Traktoreita ja koneita täytyy korjata sen takia, että niillä tehdään raskaita töitä.

MTK-Laitilan johtokunta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän