Päättäjät: Liikenne pelaa ja parkkipaikkoja on – Laitilan keskustaan kaivataan ilta-aikaan palvelevia kahviloita, viheralueita sekä tapahtumia

0
Parkkipaikkojen riittävyys ja toimivat liikennejärjestelyt ovat niin päättäjien kuin kaupunkilaistenkin mielestä toimivia asioita Laitilan keskustassa.

Laitilan keskustassa liikennejärjestelyt toimivat ja parkkipaikkoja on päättäjien mukaan riittävästi. Kehittämishanketta pidetään hyvänä mutta tulokset koetaan laimeina. Keskustan tulevaisuuden suhteen päätttäjien näkemykset vaihtelivat optimistista hyvinkin synkkiin. Laitilan Sanomien kyselyyn keskustan kehittämisestä vastasi 15 valtuutettua, mikä on noin puolet koko valtuustosta.

– Parkkipaikkoja riittää hienosti. Keskusta on melko vehreä ja kasvillisuuteen ja siisteyteen on kiinnitetty huomiota. Torin panostukset näkyvät. Kirkkopuisto ansaitsee kiitoksen, Eero Kuisma (kesk) kertoo.

– Autoilu toimii suhteellisen hyvin, jos vain fillaristit osaisivat liikennesäännöt. Nuoret ja vanhat, yksi vastaajista kommentoi.

Tapio Kylä-Heiko (kesk) nostaa hyvien parkkitilojen lisäksi esiin myös paikalliset liikkeet.

– Kaikista saa loistavaa palvelua, Kylä-Heiko kertoo.

Tiina Saari (kd) pitää torin ja Kustaa Hiekan lukutuvan ympäristöä kauniina.

– Yleisilme on siisti ja keskusta-alue on simppeli, hän tiivistää keskustan hyvät puolet.

Huom! Päättäjille suunnatussa kyselyssä ei ollut vaihtoehtona leikkipuistoja.

Mitä kaupunkilaiset muuten vastasivat?

Katso täältä.

KESKUSTAN kehittämishankkeen tuloksista moni nostaa esiin torille tulleet uudistukset. Monesta vastauksesta paistaa kuitenkin jonkinasteinen pettymys hankkeen vaisuiksi koettuihin tuloksiin.

– Torin kunnostus oli hyvä idea. Muut ovat vielä ilmeisesti jääneet suunnitteluvaiheeseen, Vuorio kommentoi keskustan kehittämishankkeen tuloksia.

– Mihin tuloksiin? Paljon puhetta ja palavereja ja lopputulos on muutama kukkapurkki, toinen nimettömänä pysyttelevistä päättäjistä vastaa.

Saaren mukaan oli hyvä, että Laitilassa toteutetaan kehittämishanke, mutta hän kokee, että sen tulos on jäämässä suppeaksi.

– Kehittäminen ottaa aina oman aikansa ja minusta tälle kehittämishankkeelle olisi voinut käyttää pidemmän toteutusajan.

Santeri Laaksonenkaan (kesk) ei ole tuloksiin täysin tyytyväinen mutta uskoo hankkeen tarjoavan arvokasta tietoa jatkokehittämistä varten.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riikka Saarelan (kesk) mukaan tulokset eivät ole kaupungin elinvoiman kannalta kovin näkyviä.

– Hankkeen mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset ja vaatisivat monen tahon yhteistä linjaa ja tahtotilaa sekä rahaa jotta saataisiin näkyviä tuloksia, hän huomauttaa.

SIITÄ, mitä Laitilan keskusta kipeimmin kaipaa, ilmeni monta käsitystä. Kuisma piti tärkeänä saada tyhjiin liiketiloihin uusia yrityksiä.

– Se on helpommin sanottu kuin tehty. Luotan kuitenkin vakaasti kaupungin elinkeinopolitiikkaan, Kuisma lisää.

Juha Raittinen (sit) oli samalla kannalla, mutta huomautti vastauksessaan, että kaupat tarvitsevat myös asiakkaita.

Nimettömänä vastannut päättäjä katsoi keskustan tarvitsevan kunnollisen liikekeskuksen:

– Leipomo saisi olla kauempanakin. Tori ja sen ympärillä olevat tapahtumat olisivat aika hyvä lisä.

Kerttulan mukaan keskustaan tarvittaisiin uusia kerrostaloja, joissa on iso piha. Kylä-Heikon mielestä keskusta hyötyisi somistamisesta.

– Vaikea nimetä yksittäistä suoraa tekijää, jolla parantaa tilannetta mutta ehkä kaupunkilaisten yhteinen kohtaamispaikka, puistomainen, leikkipuistoineen tai liikennepuistoineen voisi olla yksi viihtyvyyden parantaja, Saarela puolestaan sanoo.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Seppo Lehtola (sd) pitää tärkeänä, että päättäjät jalkautuisivat Laitilan keskustaan katsomaan, missä kunnossa paikat ovat. Katselmuksessa päättäjät näkisivät itse niin julkisten kuin yksityistenkin rakennusten kunnon.

– Tehtäisiin muistiinpanoja, jotta sitten, kun näitä asioita käsitellään, olisi konkreettisia ehdotuksia, mitä asioille voitaisiin tehdä, Lehtola huomauttaa.

Lehtolan mukaan keskustan tyhjien liiketilojen ja kiinteistöjen ulkoasu voisi olla parempi, jos niillä olisi käyttöä.

Keskustan kehittämisen kannalta olennaisia tulossa olevia asioita ovat Lehtolan mukaan nuorten skeittipuisto, jolle pitäisi hänen mukaansa löytää vihdoin paikka. Myös ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö tulee lähelle keskustaan, mitä Lehtola pitää hyvänä.

LAITILAN keskustan kehittämishankkeen suunniteltu päättymispäivä on syyskuun lopussa. Projektille ollaan kuitenkin hakemassa jatkoaikaa tammi–helmikuulle 2024 asti.

Millaisena näet Laitilan keskustan tulevaisuuden?

Ennustaminen on vaikeaa, mutta yhdessä keskusta saadaan viihtyisäksi ja mieluisaksi kaikkien käyttöön. Tuomas Vuorio (kesk)

Pelkona on, että palvelut mahdollisesti kaikkoavat keskustasta. Uskon kuitenkin, että tällä kehittämishankkeella pystytään vaikuttamaan uhkakuvaan. Eero Kuisma (kesk)

Erittäin synkkänä. Ei tällaiselle paikkakunnalle mitään hidaskatukokeilua kannata tehdä. Nimettömänä kommentoiva päättäjä

Uskon, että väki viihtyy keskustassa hyvin, kunhan liikennettä ei hankaloiteta. Pertti Kerttula (kesk)

Haastavana. Uusien liikkeiden saaminen keskustan alueelle on vaikeaa mutta ei mahdotonta. Laitilan päivittäistavarakaupat ovat vetovoimaisia ja tätä pitäisi hyödyntää myös keskustan kehittämisessä. Katujen korjausta suunniteltaessa pitää huomioida alueen yritykset, ei ole järkevää sulkea koko korjausaluetta kuukausiksi. Ari Ketoniemi (kesk)

Hieman synkkänä. Juha Raittinen (sit)

Kaksijakoisena. Kehittäminen vaatii oikeasti suunnittelua, työtä ja valintoja, jotka kaikki edistävät ihmisten kulkemista, viihtyisyyttä ja keskinäistä harmoniaa. Työtä kannattaa jatkaa. Tilanne melkein kaikissa vanhoissa kunta-kaupunkikeskuksissa samantyyppinen. Kaupan merkitys ja tekemisen tavat ovat kovasti muuttuneet digiaikanamme. Jukka Alkio (kesk)

Saman tyyppisenä kuin nytkin, On tyhjiä liikehuoneistoja ja myös toimivia, koska trendi on keskittyminen isompiin liikekeskuksiin ja myös nettikauppaan. Jos ei ole asiakkaita, ei ole myöskään kauppoja. Matti Viljanen (kesk)

Ihmelääkkeitä on vähän, mutta kivijalkaliikkeiden ja keskustan elävyyteen pitää panostaa ja hakea yhdessä yrittäjien kanssa keinoja. Riikka Saarela (kesk)

Uskon positiivisiin näkymiin ja pidän tärkeänä, että asiaan on alettu panostaa. Kuulemalla kuntalaisten ääntä ja tekemällä realistisia kehityspäätöksiä voimme luoda keskusta viihtyisän ja houkuttelevan paikan. Se vaatii panostusta ja kaikki ei edes ole täysin omissa käsissä. Uusia rohkeita yrittäjiä tarvitaan mukaan luomaan eloisampaa keskustaa. Santeri Laaksonen (kesk)

Pehmeämpänä, värikkäämpänä, turvallisempana mutta kuitenkin valoisana. Tapio Kylä-Heiko (kesk)

Kysely päättäjille

Laitilan Sanomat lähetti kaupunginvaltuuston jäsenille ja nuorisovaltuustolle sähköpostitse kyselyn, johon vastasi jatkettuun määräaikaan mennessä 15 valtuutettua. Valtuustossa on 31 valtuutettua.

Kolme vastaajaa halusi vastata kyselyyn anonyymisti. Myös heidän henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän