Siskokset lavalla ja sen ulkopuolella – Ensi-iltaan ensi viikolla tuleva Sotkan muna ottaa kantaa ilmastonmuutokseen

0
Pohjolan emännäksi määrätty Talvikki (Anniina Väisänen) joutuu vaikeaan paikkaan, kun Pohjolaan iskee nälänhätä ja kylmyys. Pohjolaa repii myös rikki Talvikin ja hänen sisartensa taistelu Pohjolan emännyydestä.

Syyskuun loppupuolella ensi-iltansa saava Sotkan muna ammentaa kalevalaisesta kansanperinteestä aivan kuin kaksi edellistäkin näytelmää ja elokuvaa yhdistelevää esitystä. Tosin hieman erilaisella laskentatavalla kyseessä on jo viides kalevala-aiheinen esitys Laitilassa. Aiempia ovat olleet Kivellä soutajat, Louhen neito, Sampo irti!sekäKullervon kirot.

Sotkan munassa on kaksi tarinaa. Kaikki alkaa siitä, että Aurinko ja Kuu ovat kadonneet Pohjolassa. Toisessa tarinassa Väinämöinen ja Kullervo lähtevät etsimään kadonneita taivaankappaleita ja toisessa Louhen tyttäret Talvikki, Aava ja Viima käyvät valtataistelua Pohjolan emännän paikasta. Louhi on jättänyt Pohjolan johtamisen Talvikille, joka on vaikeassa paikassa, sillä Auringon ja Kuun katoamisen myötä Pohjolan on vallannut kylmyys ja nälänhätä.

– Lopulta selviää, miten nämä kaksi tarinaa, matka ja valtataistelu, liittyvät toisiinsa, ohjaaja Lauri Löytökoski kertoo.

Löytökosken mukaan Sotkan munan tarina on suora kannanotto ilmastonmuutokseen.

– Se kertoo siitä, miten meidän täytyy ottaa yhdessä vastuuta ilmastonmuutoksesta, Löytökoski huomauttaa.

Talvikki (Anniina Väisänen) hermostuu, kun hänen sisarensa Aava (Päivi Väisänen) muistuttaa Pohjolaa koettelevasta nälänhädästä.

Sotkan muna toteutetaan pitkälti paikallisin voimin. Talvikin ja Aavan rooleissa ovat Anniina ja Päivi Väisänen , jotka oikeassakin elämässä ovat sisaruksia keskenään. Talvikkia esittävä Anniina kertoo, että näytelmää on helppo tehdä tutun kanssa, koska silloin pystyy olemaan eri tavalla rentona.

– Se on aina kivaa. Meillä on omat hömppäjuttumme, ja ehkä se tuo näyttelemiseen uuden tason, kun tuntee toisen eleet ja ilmeet niin hyvin. Ja vitsit ovat aina hauskoja, Päivi puolestaan sanoo.

Myös kolmatta sisarta, Viimaa, näyttelevä Rita Iso-Heiko on Päiville ja Anniinalle tuttu ennestään.

– Minulle hän on tuttu Kaivolasta ja yhteisestä improvisaatioryhmästä, joista viimeksi mainitussa myös Päivi oli mukana. Ritan kanssa on myös ollut helppoa ja kivaa. Tuttu tyyppi ja helppo lähestyä.

Viimaa ei nähdä lavalla, mutta hän esiintyy elokuvassa.

– Viima on pahis, Aava on hyvis ja Talvikki jotain siltä väliltä. Talvikilla on ristiriitainen olo kahden sisaren välissä. Lisäksi hänellä on ottopoika, Kullervo, jota kohtaan hän tuntee vierautta. Myöskään Talvikin ja Louhi-äidin suhde ei ole hyvä. Louhi ei ole ollut reilu äiti, Anniina kuvailee roolihahmonsa lähtötilannetta.

Lopulta on Talvikin vastuulla saattaa sisaret yhteen, mikä on avain Pohjolan pelastumiseen.

Näyttelijät eivät puhu lavalla vaan heidän repliikkinsä kuuluvat nauhalta. Näytteleminen on siis varsin erilaista kuin omaa ääntään käytettäessä. Anniinan mukaan tämä on sekä vaikeaa että kivaa. Ääninauha jää kerta kerran jälkeen paremmin päähän.

– Täytyy vain muistaa olla ennakoimatta, kun tietää, mitä on tulossa. Minusta tämä on paljon mukavampaa kuin omalla äänellä näytteleminen, hän sanoo.

Laitilassa asuva Anniina on näytellyt aiemmissakin Kalevala-produktioissa ja sen lisäksi Kaivolan kesäteatterissa että Uudenkaupungin teatterissa. Hänen Uudessakaupungissa asuva siskonsa on puolestaan esiintynyt Uudenkaupungin teatterissa. Päiville Sotkan muna on ensimmäinen kalevala-esitys.

– Talvikki kaipasi tähän esitykseen sopivasti siskoa, Päivi kertoo.

Päiville ääninauhan mukana näytteleminen on uutta.

– Se on aika vaikeaa. Siinä täytyy näytellä ilmeillä ja eleillä. Se on jännittävää. Koitan harjoitella kotona niin, että miten elehtisin jos sanoisin repliikit ääneen, Päivi sanoo.

Pahuus ottaa vallan Aavasta (Päivi Väisänen). Esityksessä hyödynnetään myös lightboxia, jonka avulla Aavan muodonmuutos toteutetaan.

Ilmarinen (Tommi Aaltonen) odottaa näytelmässä oivallusta, jonka avulla hän voisi takoa uuden sotkan munan. Ilmarinen on paitsi Talvikin puoliso ja Kullervon ottoisä myös Väinämöisen hyvä ystävä ja uskottu.

Myös Aaltoselle ilman ääntä näyttelminen on uusi juttu, ja se on ollut hänestä jännittävää. Sotkan muna on hänelle ensimmäinen kalevalaproduktio, jossa hän on mukana.

– Hyppäsin mukaan, kun pyydettiin.

Aaltosesta on myös mielenkiintoista nähdä, miten elokuva ja lavan tapahtumat hiotuvat yhdeksi esitykseksi.

Ilmarisen ja Talvikin ottopoikaa näyttelevä Werner Nieminen , 13, on jo konkari. Tämä on jo kolmas kerta, kun hän astuu Kullervon rooliin. Sotkan munassa Kullervo ei kuitenkaan ole sama poika, joka esiintyi aiemmissa tarinoissa.

– Kullervo on kasvanut, Nieminen kertoo.

Kullervolla onkin uusimmassa tarinassa iso rooli, sillä hän lähtee Väinämöisen kanssa etsimään Aurinkoa ja Kuuta.

Koska Kullervo esiintyy pelkästään elokuvaosioissa, Niemisen oma roolisuoritus on jo takanapäin. Hän odottaa kuitenkin jännityksellä valmiin esityksen näkemistä.

– Sitten vasta näkee, miltä kokonaisuus näyttää.

Sotkan muna

  • Käsikirjoitus: Helena Waris ja Lauri Löytökoski
  • Ohjaaja: Lauri Löytökoski
  • Käsikirjoitus: Helena Waris & Lauri Löytökoski
  • Lavaroolit: Talvikki (Anniiina Väisänen), Ilmarinen (Tommi Aaltonen), Aava (Päivi Väisänen)
  • Videoroolit: Väinämöinen (Jouko Mäenpää), Kullervo (Sisu-Werner Nieminen), Viima/Hekate (Rita Iso-Heiko), Louhi (Lea Koskinen)
  • Ensi-ilta 27.9. kello 18 Laitilan Kinossa. Ensi-illan lisäksi Sotkan muna esitetään vielä kolmena keskiviikkona lokakuussa.
  • Esityksessä nivoutuvat yhteen etukäteen kuvattu elokuvallinen osuus sekä Kinon lavalla tapahtuva näytelmä.
  • Lippujen myynti tapahtuu Laitilan Kinon kautta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän