Varha ei jatka Kaukolankodin vuokrasopimusta – Koivukodon tilanne on vielä auki

0
Hyvinvointialue on ilmoittanut, ettei se jatka Kaukolankodin vuokrasopimusta Laitilan kaupungin kanssa enää siirtymäajan jälkeen. Arkistokuva: Marttiina Sairanen

Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha, on ilmoittanut, että se ei tule siirtymäkauden jälkeen jatkamaan Laitilan vanhainkodin eli Kaukolankodin vuokrasopimusta. Laitoshoitoa tarjoavassa Kaukolankodissa on reilut 50 asukaspaikkaa.

Julkisena palveluna Laitilassa on vanhainkodin lisäksi noin 20-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö, joka sijaitsee terveyskeskuksen yläkerrassa. Sen kohtalo on vielä auki.

TÄMÄN vuoden alussa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Samalla kuntien omistamat terveydenhuollon sekä sosiaali- ja pelastustoimen tilat siirtyivät hyvinvointialueen hallintaan vuokrasopimuksella kolmeksi vuodeksi. Hyvinvointialueilla on mahdollisuus pidentää siirtymäaikaa yhdellä lisävuodella.

Varha on siis jo ilmoittanut, että se ei tule jatkamaan Kaukolankodin vuokrasopimusta siirtymäajan jälkeen. Tekninen johtaja Mika Raula kertoo, että neuvottelut korvaavien tilojen järjestämiseksi ovat sujuneet Varhan kanssa ilman ongelmia.

“neuvottelut korvaavien tilojen järjestämiseksi ovat sujuneet Varhan kanssa ilman ongelmia.”

LAITILA toivoo Varhan toteuttavan ympärivuorokautisen palveluasumisen hankkeen, jonka kaupunki ehti kilpailuttaa ennen sote-uudistusta. Asumisyksiköllä oli tarkoitus korvata vanhainkodin palvelut, mutta kaupunki ei ennättänyt saada hanketta maaliin.

Sote-uudistus siirsi päätöksen hankkeen toteuttamisesta, tai toteuttamatta jättämisestä, hyvinvointialueelle.

– Nyt ollaan siirrytty aikaan, jossa kaupunki ei enää ole neuvottelukumppani, vaan Varha tekee sopimukset ja käy keskustelut toteuttajien kanssa. Kaupungin rooli on enää osaltaan lobata hanketta, sikäli kun se on mahdollista sekä tarjota tonttia rakennuspaikaksi, Raula kuvaa.

Kaupunki osti Laitilan seurakunnalta Kaukolantien varresta tontin, josta seurakuntakeskus purettiin muutama vuosi sitten. Sitä on tarjottu paikaksi uudelle asumispalveluyksikölle.

“Tällä hetkellä varmaa on vain se, että vanhainkodin toiminta on muutaman vuoden kuluttua päättymässä.”

KILPAILUTUKSESSA hankkeen toteuttajaksi valittu Suomen Hoiva ja Asunto Oy jätti tarjouksensa ehdollisena eli se sitoutui toteuttamaan hankkeen, mikäli siihen saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) tuen. Raula kertoo Varhan näyttäneen hankkeelle vihreää valoa ja myös Aran suunnasta on luettavissa positiivisia merkkejä, vaikka sen lopullinen päätös vielä puuttuukin.

Laitilan kaupunki on antanut Aralle lausunnon, jonka mukaan asumisyksikön tarve nähdään erittäin tarpeellisena. Raula kertoo Laitilan toivovan, että uusi asumisyksikkö olisi käytettävissä viimeistään silloin, kun Kaukolankodin vuokrasopimus Varhan kanssa raukeaa.

Raula myönsi Laitilan Sanomien haastattelussa viime kuussa, että vaikka asumisyksikköhanke näyttää olevan hyvässä myötätuulessa, hänei vielä uskalla huokaista helpotuksesta.

– Kokemus on osoittanut, että aina voi tulla jotakin kesken matkan. Nyt esimerkiksi valtakunnallisesti haetaan isoja säästöjä sote-alalta ja hyvinvointialueiden uusia rakennushankkeita tarkastellaan varmasti hyvin kriittisesti. Katsotaan rauhassa ja toivotaan parasta, hän kuvasi tilannetta tuolloin.

VARHA ei ole vielä ilmaissut kantaansa siihen, aikooko se jatkaa vuokrasopimusta ympärivuorokautista hoivaa tarjoavan Koivukodon tiloista. Raula ounastelee Varhan tavoittelevan isoa kokonaisuutta, jolloin uusi vanhusten palveluyksikkö korvaisi vanhainkodin lisäksi myös Koivukodon.

Tällä hetkellä varmaa on kuitenkin oikeastaan vain se, että vanhainkodin toiminta on muutaman vuoden kuluttua päättymässä. Se, mitä kiinteistölle sen jälkeen tapahtuu, on vielä arvoitus.

– Sen mietinnän aika on myöhemmin, tekninen johtaja Mika Raula toteaa.