Yhdistystoiminnan suola on yhdessä tekeminen

0

Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin mukaan Laitilassa on 191 yhdistystä. Pyhärantaan yhdistyksiä on rekisteröity 50. Yhdistyksiä onrunsaastisuhteessakuntien väkilukuihin.

Yhdistykset tuovat hyvinvointia ja elävyyttä keskustoihin, kyliin ja koteihin tapaamisillaan, tapahtumillaan ja tempauksillaan. Osa rekisterissä olevista yhdistyksistä on todella aktiivisia, kun taas toisissa järjestetään vain pakolliset kokoukset.

Aktiivinen puheenjohtaja ja hallitus saavat paljon aikaan, mutta yksittäisille harteille ei yhdistyksen toimintaa saa jättää. Yhdistystoiminnan suola on yhdessä tekeminen.

Monessa yhdistyksessä on pulaa toimijoista. On ymmärrettävää, että yhdistysten toiminnassa on aaltoliikettä: välillä toimintaa on enemmän ja välillä vähemmän.

Joskus on myös uskallettava lopettaa yhdistys. Laitla Liikkuja pohtii toiminnan lopettamista vetäjien puutteen takia. Toivottavasti uusia aktiiveja löytyy, sillä aina tarvitaan niitä, jotka innostavat muita kuntoilemaan.

Yhdistykset voivat myös yhdistyä. Vuonna 2021 Laitilan seudun Kuvataideseura päätti lopettaa yhdistyksensä, mutta toiminta jatkui Laitilan Kulttuuriseura Walossa.

Myös veteraaniyhdistykset ovat joutuneet miettimään toiminnan tulevaisuutta, sillä elossa olevat sotaveteraanit ovat vähissä. Laitilassa on toiminut monta aktiivista veteraanijärjestöä. Sotainvalidien Veljesliiton Laitilan osasto lakkautettiin kuutisen vuotta sitten.

Tänä vuonna Laitilan Sotaveteraaniyhdistystä ollaan lakkauttamassa siten, että veteraanien työtä ja perinteen vaalimista jatkaa Laitilan Patria-kilta. Vaikka sotaveteraanien aika päättyy, jää heidän muistonsa elämään perinneyhdistyksissä.

Yhdistys on elävä, kun sen toiminta muuttuu ajan mukana, aiempia sukupolvia ja toimintaa kunnioittaen

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän