Ystävänportti tarjoaa tietoa ja vertaisten tukea– Vakka-Suomen Syöpäyhdistys avasi toimiston myös Laitilaan

0
Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitasen, Laitilan toimistosta vastaava Elisa Kivi-Jalosen sekä Vakka-Suomen Syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Esko Tähtisen mukaan palveluita on hyvä hajauttaa, jotta ne olisivat mahdollisimman monen saatavilla.

Vakka-Suomen syöpäyhdistys avasi uuden toimiston Laitilaan Laitilanportin liikekiinteistöstä vapautuneeseen tilaan. Kun muualla toimintaa keskitetään, Vakka-Suomen syöpäyhdistyksessä heräsi ajatus toiminnan levittämisestä myös muille paikkakunnille. Laitilan ja Uudenkaupungin lisäksi Vakka-Suomen paikallisyhdistyksen alueeseen kuuluvat myös Vehmaa, Kustavi, Pyhäranta ja Taivassalo.

– Laitilasta reagoitiin tähän ensimmäisenä. Keskustelimme Elisan kanssa toimiston perustamisesta ja päätimme edetä asian kanssa, Vakka-Suomen Syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Esko Tähtinen kertoo.

Kun laitilalainen Elisa Kivi-Jalonen sairastui itse, hän hakeutui yhdistyksen jäseneksi. Silloinen laitilalainen aktiivi houkutteli hänet ohjaamaan vesijumppia rintasyöpäpotilaille, ja samaa vapaaehtoistyötä Kivi-Jalonen tekee edelleen 20 vuotta myöhemmin.

– Olen kokenut tämän vapaaehtoistyön todella tärkeäksi. Mielestäni tämä on hyvä jatko sille, että ihmiset uskaltaisivat tulla ja puhua omista ajatuksistaan. Monihan on aika yksin, kun he sairastuvat. Vaikka läheisiäkin olisi, heidän kanssaan voi olla vaikea puhua, Kivi-Jalonen kertoo.

Keskustelumahdollisuus samassa tilanteessa olevien kanssa voi tällöin olla korvaamatonta.

Vakka-Suomen Syöpäyhdistyksen Laitilan toimiston avajaiset houkuttelivat paikalle runsaasti väkeä. Kuva: Elisa Kivi-Jalonen

Laitilan toimiston avajaisia vietettiin keskiviikkona. Toimistolla järjestettiin ohjelmaa koko perheelle, paikalla oli niin nukketeatteria kuin ongintaakin. Aluksi Laitilan portissa sijaitseva toimisto palvelee aluksi keskiviikkoiltapäivisin. Tarjolla on ohjausta niin tukihakemusten kuin erilaisten kurssienkin suhteen. Laitilan toimiston nimi on Ystävänportti.

Vakka-Suomen Syöpäyhdistyksen Laitilan toimiston näyteikkunaa koristavat jo uudet teippaukset.

Jos avaa Ystävänportin oven, tapaa hyvin suurella todennäköisyydellä Kivi-Jalosen, jonka vastuulla uuden toimiston toiminta on. Toimistossa on jäsenille tarjolla tietoa etuuksista, apua erilaisten tukihakemusten täyttämiseen sekä tietoa Syöpäyhdistyksen omasta toiminnasta ja esimerkiksi Kelan tukemista sopeutumisvalmennuskursseista.

– Yritämme saada Laitilaan myös omat vertaistukiryhmät. Uudessakaupungissahan on omat ryhmänsä rintasyöpäpotilaille ja eturauhassyöpäpotilaille. Suunnitelmissa on myös järjestää erilaista virkistystoimintaa. Täällä on ovi aina keskiviikkoisin auki. Tänne voi tulla vaikka kutomaan tai virkkaamaan ja tietysti keskustelemaan, Kivi-Jalonen kertoo.

– Lisäisin vielä listaan asiantuntijaluennot, joita tullaan pitämään. Meillä on aika hyvä verkosto eri syöpien asiantuntijoista, jotka varmasti mielellään tulisivat puhumaan. Tärkeää on kuitenkin edetä vähitellen niin, etteivät vapaaehtoiset uuvu. Jo se on arvokas asia, että tällainen toimisto on olemassa, Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen lisää.

Avajaisissa oli ohjelmassa Eila Saarvan nukketeatteriesitys. Kuva: Elisa Kivi-Jalonen

Vakka-Suomen Syöpäyhdistys on osa Lounais-Suomen Syöpäyhdistystä, jolla puolestaan on 26 500 jäsentä, joista reilu 3 000 on vakkasuomalaisia. Kyseessä on Viitasen mukaan ylivoimaisesti Suomen suurin alueellinen terveysjärjestö, jonka päätoimipaikka on Turussa.

– Jotta toiminta ei olisi niin Turku-keskeistä, paikalliset yhdistykset ovat meille todella tärkeitä. Laitilan toimiston avaaminen on mahtava esimerkki vapaaehtoistyön voimasta. Näissä toimistoissa koulutetut ihmiset tulevat jakamaan omaa kokemustaan ja uskon, että myös saamaan itselleen jotakin, Viitanen sanoo.

Syöpäyhdistyksellä on alueellisia toimistoja Uudenkaupungin ja Laitilan lisäksi myös muun muassa Forssassa ja Salossa.

– Vuosittain meidän alueellamme sairastuu syöpään noin 3 600 ihmistä. Se on hirvittävä määrä. Meidän tavoitteemme on olla mahdollisimman monen tavoitettavissa. Se, että toimistoja on muuallakin kuin Turussa, palvelee meidän lupaustamme olla ihmisiä lähellä, Viitanen sanoo.

Syöpään sairastuminen on henkisesti iso järkytys. Suomessa ja Turussa syövänhoito on maailman huippua, mutta hoidot keskittyvät taudin kukistamiseen. Alueellinen Syöpäyhdistys tarjoaa psykososiaalista tukea niin sairastuneille kuin näiden omaisillekin.

Tukea tarvitaan jokaisessa vaiheessa myös sitten, kun hoidot loppuvat.

– Kun hoidot loppuvat moni jää ikään kuin tyhjän päälle. Heilläkin on mahdollisuus saada tukea uuden elämän harjoittelemiseen. Syöpään sairastuminen aiheuttaa monenlaista henkistä murhetta siihen sairastuneelle. Syöpään sairastuneissa on myös paljon yksinäisiä, joille voimme tarjota tietoa, tukea ja turvaa. Vaikka naapuri kysyy, miten jaksat, se on kivaa, mutta vertaisen kanssa keskusteleminen on ihan erilaista.

Jérémy Mast poikkesi tyttärensä Arian kanssa Vakka-Suomen Syöpäyhdistyksen Laitilan toimiston avajaisissa, joiden ohjelma oli suunnattu erityisesti lapsiperheille. Kuva: Elisa Kivi-Jalonen

Vesijumppia vetäjä Kivi-Jalonen kertoo, että moni hänen ryhmässään käyvä on sanonut, että kerran viikossa kokoontuvassa ryhmässä on helppo kysyä, jos mieleen tulee jotain.

– Moni sanoo, että täällä voi kysyä heti, kun kysymys tulee mieleen ja saa heti vastauksen. On hienoa, että tukea on niin lähellä.

Sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle ei ole vaikuttanut Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja sote-henkilöstön väliseen yhteistyöhön.

– Samat ihmiset ja samat palvelut siellä edelleen on, Tähtinen sanoo.

Myöskään Viitanen ei usko hyvinvointialueelle siirtymisen vaikuttavan vakkasuomalaisten syöpäpotilaiden lähipalveluihin. Tämä johtuu siitä, että Tyksin alueella on ollut pitkät jonot säde- ja sytostaattihoitoihin. Lisäksi syöpään sairastuneiden määrä on kasvanut koko ajan.

– En usko, että Uudenkaupungin toiminta on jatkossakaan liipaisemella, Viitanen sanoo.

Tähtisen mukaan Uudenkaupungin syöpäpoliklinikka saa sairastuneilta erittäin myönteistä palautetta.

– Se kertoo myös siitä, että niin vaikea sairaus kuin syöpäkin on, ollaan valmiita tulemaan hyvällä mielellä hoitoon ja luotetaan hoitopaikkaan ja sen henkilökuntaan, Tähtinen lisää.