Poliisin mukaan tekstiviestihuijari esiintyi vuokranantajana ja sähköposteja lähetteli poliisina esiintynyt henkilö. Poliisi tutki myös tapausta, joissa huijarit ilmestyivät oven taakse esiintyen palotarkastajina..
Ennen monet sähköpostitse tulleet huijaukset tunnisti siitä, että niissä oli käytetty huonoa suomen kieltä. Nyt poliisin mukaan tekstiviestihuijaukset, joissa ohjattiin maksamaan vuokra ja vastike uudelle tilille, oli kirjoitettu sujuvalla ja selkeällä suomen kielellä.
Poliisin mukaan huijarien viesteihin ei tule vastata eikä niihin reagoida. Epäilyttäviä sähköposteja tai niiden liitteitä ei tule avata.
Huijausyrityksestä ei tarvitse soittaa poliisille. Kuitenkin jos petos on onnistunut, niin silloin on välittömästi otettava yhteys pankkiin ja tehtävä rikosilmoitus.
Huijareita on esiintynyt myös pankkien tai terveydenhuollonkanta-palveluiden nimissä. Rikolliset keksivät aina uusia tapoja.
Kuluttajaliiton mukaan paras tapa suojella itseään huijauksilta on useimmiten terveen järjen käyttö. Nettihuijausten ennaltaehkäisyssä tärkeitä ovat digi- ja medialukutaidot. Kun tietää, miten sähköisen palvelun tulee toimia, osaa paremmin kiinnittää huomiota outoihin asioihin. Salasanoja tai pankkitunnuksia ei saa antaa kenellekään vieraalle. Pankki ei koskaan kysy tunnusten tai korttien tietoja viesteillä tai puheluilla.
Kuka tahansa voi tulla huijatuksi, eikä siitä tule tuntea häpeää. Mitä enemmän asiasta puhutaan, sen paremmin huijaukset tunnistetaan.
Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi