Koittaako pian paha päivä?

0

Kun rahaa laitetaan ”sukan varteen”, puhutaan siitä, että sinne talletetut säästöt ovat pahan päivän varalle. Sekä Laitilassa että Pyhärannassa taseeseen on kertynyt hyvin ylijäämää, ja hyvä näin, sillä talousarvioiden valossa näyttää siltä, että kuntien pahat päivät ovat ehkä osumassa jo lähivuosille.

Laitilan talousarviossa tuloksen arvioidaan jäävän noin 1,15 miljoonaa euroa miinukselle, eivätkä suunnitelmavuodet näytä yhtään paremmilta. Ensi vuonna Laitilan valtionosuuksien ennakoidaan laskevan 10 prosenttia. Myös ensi vuoden verotulot ovat hiukan alhaisemmat kuin täksi vuodeksi arvioidut tulot.

Pyhärannan valtionosuudet ennakoidaan putoavan alle puoleen siitä, mitä kunta tälle vuodelle sai. Osittain pudotus on täysin ymmärrettäväkin, sillä kuten kunnanjohtaja Jukka Laiho sanoo, kunnalle on maksettu liikaa. Pyhärannan verotuloissa on arvioitu tulevan kasvua tähän vuoteen verrattuna, mikä on hyvä, sillä talousarviossa tuloksen ennakoidaan putoavan pakkaselle. Tähän on kunnassa varauduttu jo talousarviossa tekemällä joitain sopeutumistoimia. Lisäksi kunnassa on Laihon johdolla alettu valmistella kuntastrategian sisälle palvelustrategiaa. Se taas viittaa siihen, että kunnassa aiotaan tarttua vahvemmalla otteella ruoriin ennen mahdollisia karikkoja.

Koronapandemian värittämät vuodet, energiakriisi sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sekoittavat kuntatalouden peruslukuja, mikä tekee aiempiin vuosiin vertaamisen vaikeaksi. Kiistattomalta kuitenkin näyttää, että kunnissa joudutaan vielä aiempaakin tarkemmin miettimään, miten vähenevät eurot olisi parasta käyttää.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän