Vapaaotteluun liittyy eräs sitkeä väärinkäsitys – Laitilalaisottelija Ville Mankinen kohtaa viikonloppuna Milad Ahadyn Newscastlessa

0
Laitilalainen ammattivapaaottelija Ville Mankinen matkustaa tällä viikolla Newcastleen, jossa hän kohtaa englantilaisen Milad Ahadyn. Otteluun hän on muun muassa valmistautunut harjoittelemalla vasenkätisen ottelijan kanssa.

Tulevana viikonloppuna laitilalainen ammattivapaaottelija Ville Mankinen kohtaa kehässä Newcastlessa englantilaisen Milad Ahadyn. Kyseessä on Euroopan suurimman vapaaotteluorganisaation Cage Warriorsin järjestämä ottelutapahtuma.

Ihan aluksi on hyvä kumota yksi vapaaotteluun liittyvistä vääristä mielikuvista eli se, ettei lajissa ole sääntöjä. Mankinen kertoo, että sääntöjä kyllä on, mutta niiden määrä pyritty pitämään minimissä.

– Moni yllättyy, miten paljon sääntöjä on. Säännöillä lajista on pyritty tekemään mahdollisimman turvallista, vaikka se välillä saattaa näyttää aika raa’alta touhult, Mankinen kertoo.

Vapaaottelussa lajin nimi ei siis niinkään viittaa sääntöjen täydelliseen puuttumiseen kuin siihen, että ottelijan käytössä on monipuolinen valikoima eri kamppailulajien matto- ja pystytekniikoita. Tekniikoiden moninaisuus tarkoittaa sitä, että yksi osa valmistautumista on vastustajaan tutustuminen.

– Käymme tiimin kanssa läpi, millainen vastustaja on ja mitkä ovat hänen vahvuusalueensa, mutta pääasiassa otteluun valmistaudutaan keskittymällä omaan tekemiseen. Vastustajan vahvuudet on kuitenkin hyvä huomioida.

Yksi asia, johon Mankisen pitää kuitenkin totutella, on Ahadyn vasenkätisyys.

– Olen ottanut sparrea vasenkätisten ottelijoiden kanssa, mutta muuten olen valmistautunut normaalisti. Aamulla on joko fysiikka- ja illalla lajitreenit. Lisäksi olen käynyt leireillä muun muassa Imatralla ja pääkaupunkiseudulla.

Mankinen aloitti vapaaottelun 15-vuotiaana. Tuolloin 15 vuotta oli lajin aloittamiselle alaikäraja. Nykyisin alle 15-vuotiaillekin on omaa junioritoimintaa. Oikeastaan Mankinen kiinnostui alkuun nyrkkeilystä, mutta koska sitä ei voinut lähiseudulla harrastaa, hän päätyi vapaaottelun pariin.

– Serkku vinkkasi, että Raumalla on vapaaotteluseura MMA Rauma, ja siellä treenasin ennen kuin siirryin Turkuun Finnfightersgymille.

Ammattiottelijan treeniviikko pitää sisällään 9–12 treeniä, joista valtaosa on lajitreenejä. Mankinen edustaa turkulaista 03 Fight Team -nimistä vapaaottelutallia ja hänen pääasiallisina valmentajinaan toimivat Tom Niinimäki ja Timo-Juhani Hirvikangas sekä 03 Fight Teamista Mikael Silander ja Aleksi Toivonen . Lajitreenit ovat Turussa Finnfightersgymillä mutta oheis- ja fysiikkatreenit laitilalainen Mankinen tekee Laitilan Nurkkagymillä.

Fysiikkatreenien merkitys kasvaa, mitä korkeammalle tasolla ottelija nousee.

– Varsinkin huipulla erot ottelijoiden välillä ovat pieniä, ja jos on fyysinen etu niin voi olla, että matsin voittaakin sen avulla.

Laitilalainen ammattivapaaottelija Ville Mankinen kohtasi Keir Harveyn huhtikuussa Helsingissä Gage 58:n vapaaotteluillassa. Kuva: Photolies

Kun on kyse lajista, jossa pyritään lyömään vastustaja tajuttomaksi tai muutoin ottaa vastustajasta yliote ennen kuin itse saa pudottavan iskun, on aiheellista kysyä riskeistä.

– Kai tähän sisältyy samanlaisia riskejä kuin muihinkin lajeihin. Vekkejä voi tulla, ja kun päähän lyödään niin eihän se ikinä ihan terveellistä ole, Mankinen myöntää.

Cage Warriorsin ottelutapahtuma Iso-Britannian Newcastlessa on tärkeä askel kohti Mankisen tavoitteita, joihin kuuluu otteleminen maailman suurimpien vapaaotteluorganisaatioiden tapahtumissa. Tälläisiä organisaatioita ovat muun muassa UFC, Bellator MMA, PFL sekä One Fighting Championship.

Tavoite ei välttämättä ole enää kovin kaukainen.

– On sen toteutuminen jo aika lähellä. Moni pääsee tuolta Newcastlen tapahtumastakin eteenpäin, mutta tietysti se vaatii, että siellä saa annettua hyvät näytöt. Tavoitteeni on voittaa matsi Ahadya vastaan.

Jos kehästä haluaa astua ulos voittajana, ei riitä pelkkä hyvä fyysinen kunto.

– Koska vastustaja yrittää matsissa lyödä sinut tajuttomaksi, täytyy olla hallita myös oma mielensä hyvin. Sen lisäksi pitää olla fyysisesti todella hyvässä kunnossa ja noudattaa etukäteen laadittua ottelusuunnitelmaa, joka tehdään tiimin kanssa etukäteen.

Mankisen sosiaalisen median kanavissa ei voi olla törmäämättä lempinimeen GOAT, joka tarkoittaa greatest of all times eli vapaasti suomennettuna kaikkien aikojen suurin. Liittyyköhän tähän joku tarina?

– Itseasiassa en tiedä, kuka sen aikoinaan keksi. Joku vapaaottelupiireissä sen laittoi liikkeelle joskus kauan sitten ja siitä se on jäänyt, hän naurahtaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän