Yhdistyksillä haasteita

0

Laitilassa järjestettiin yhdistysilta, jonka yhtenä teemana oli, miten yhdistykset voisivat tukea kotikuntansa kehittymistä.

Laitilassa toimii noin 170 yhdistystä. Periaatteessa potentiaalia on siis paljonkin. Myös tekemistä varmasti riittää. Kun kunnat ja hyvinvointialueet karsivat tehtäviään, kolmatta sektoria kaivataan apuun. Jo nyt yhdistykset kantavat paljon vastuuta esimerkiksi kuntalaisten hyvinvoinnista.

Yhdistysillan tarkoituksena oli rohkaista yhdistyksiä uudistumaan, kun maailma ympärillä muuttuu. Kehittämispäällikkö Salla-Maria Lauttamäki Varsinais-Suomen liitosta huomautti, miten yhdistykset esimerkiksi hakevat joka vuosi samaa avustussummaa. Myös Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta totesi, ettei asioita kannata tehdä kuten aina on tehty.

Yhdistyksillä on muutenkin uudistuspaineita. Kaikilla yhdistyksillä tuntuu olevan sama huoli: oma jäsenistö vanhenee, eikä nuoria tahdo saada aktiivisesti mukaan toimintaan. Ilmassa on ilmiötä, että ihmiset lähtevät mielellään mukaan tempauksiin, mutta eivät enää halua sitoutua pitkäksi aikaa. Kun esimerkiksi jokin kyläkoulu on lakkautusuhan alla, kylän ihmiset aktivoituvat, mutta kun koulu on pelastettu, valtaosa porukasta jättäytyy pois toiminnasta. Yhdistyksiltä vaaditaan siis jatkuvaa ideointia, miten uusia aktiiveja saadaan.

Väestörakenteemme vaikuttaa isomminkin yhdistyskenttään. Suomalaisista yli viisikymppisiä on 2,2 miljoonaa. Yli 65-vuotiaita väestöstämme on 23 prosenttia. Ikärakenteen muutos heijastuu vääjäämättä myös yhdistyskenttään. Tulevaisuudessa ei tarvita enää yhtä paljon nuorten liikuntaseuroja, vaan enemmänkin toimintaa ikäihmisille.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän