Herkkuretki-hankkeella lähialueen tuottajat ja tekijät tutuiksi

0
Herkkuretki-hanketta olivat suunnittelemassa Jaana Malmberg (Ukipolis), Jenni Teräväinen (Kallionkolo), Susanna Mäntylä (Vemo´s), Tapio Pääkkö (Pakkahuone), Johanna Vuoriaho (Ahoska Catering), Seppo Aronen (Fresco Ravintolat), Mirja Junkola (Ukipolis) ja Toni Vikama (Ukipolis).

Vakka-Suomen alueen tilapuodit, kahvilat, ruokapaikat aiotaan koota karttaan, josta tuottajat, yrittäjät ja toimijat löytyvät helposti. Erityisesti näkyviin halutaan nostaa tahot, joilta voi ostaa lähellä tuotettuja raaka-aineita, niistä tehtyjä elintarvikkeita tai ruokaa. Herkkuretki-hanketta koordinoi vakkasuomalaisille yrityksille neuvontaa ja kehittämispalveluja tarjoava Ukipolis Oy.

– Tässä on tarkoituksena palvella ennen muuta alueen asukkaita ja toissijaisesti myös Vakka-Suomessa matkailevia. Haluamme nostaa enemmän tietoisuuteen sen, miten hieno ruoka-aitta seutukuntamme, kuvaa Ukipoliksen Mirja Junkola.

Ukipolis esitteli Herkkuretki-hanketta vakkasuomalaisille yrityksille viime viikolla yhdessä lähiruokaan ja paikallisuuteen vahvasti nojaavassa paikassa, Laitilan Kastitorilla.

UKIPOLIKSEN Toni Vikama korosti, että vaikka hankkeesta on olemassa runko, se toteutetaan yrittäjien tarpeiden ehdoilla. Ukipolis vastaa Herkkuretki-hankkeen toteutuksesta.

– Yrittäjiltä toivomme panoksena ideointia ja osallistumista, Vikama kuvaa tehtävänjakoa.

– Tavoitteena on, että yrittäjille ei tule maksettavaa lainkaan, mutta jos tulee, se on ihan oikeasti hyvin nimellinen maksu, korosti Ukipoliksen Jaana Malmberg ja määritteli maksun korkeintaan pariksi kympiksi.

VAIKKA yrittäjiä oli saapunut tilaisuuteen vain muutama, niin ilahduttavasti he olivat Vakka-Suomen eri kolkista, eli Laitilasta, Uudestakaupungista, Pyhärannasta ja Vehmaalta.

Yrittäjistä Ukipoliksen suunnitelmat vaikuttivat hyviltä ja ne vakuuttivat myös Laitilan elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölän.

– Tämä on kaikin puolin hieno hanke. On tärkeää, että saataisiin nostettua näitä lähialueen tuottajia ja toimijoita.

– MEILLÄ on tosiaan Vakka-Suomessa upeita lähituottajien tuotteita ja paikallisia yrittäjiä, joista tai joiden tuotteista eivät välttämättä edes oman alueen asukkaat ole tietoisia. Herkkuretki-hankkeella pyrimme tuomaan tähän muutosta, Malmberg avasi hankkeen ideaa.

Kartta on tulossa jo tulevaksi kesäkaudeksi.

Vikama esitteli houkuttimen, jolla pyritään lisäämään ihmisten innostusta tutustua hankkeessa mukana oleviin kohteisiin ja yrityksiin.

– Tässä voisi olla sellainen kilpailu, että vierailemalla vähintään kolmessa kohteessa osallistuu 100 euron arvoisen herkkukorin arvontaan.

Idea sai yksimielisen kannatuksen paikalla olleilta yrittäjiltä.

– Kilpailu on hyvä lisä. Olemme lottokansaa ja innostumme kilpailuista, komppasi Vehmaalla sijaitsevaa Vemo´s Lähituotepuotia pyörittävä Susanna Mäntylä.

Vemo´s myy kymmenien varsinaissuomalaisten tuottajien ja toimijoiden tuotteita. Tällä hetkellä toimintaa tehdään tutuksi pop up -myymälässä, joka on pystytetty Kauppakeskus Myllyyn Raisioon.

PAIKALLA olleet yrittäjät toivoivat esimerkiksi tiiviimpää verkostoitumista.

– Olisi mahtavaa, jos yrittäjät tekisivät enemmän yhteistyötä, osallistuttaisiin esimerkiksi porukalla Lähiruokapäivään, toivoi Pyhärannan Kalliokolon emäntä Jenni Teräväinen.

Kallionkolossa on muun muassa kesäkahvila ja puoti sekä marras-joulukuun ajan auki oleva joulupuoti, jossa kunniassa ovat käsityöläisten tuotteet. Paikallisuus ja puhtaat raaka-aineet ovat isossa roolissa.

– Kaikki tehdään itse ja juurileipä on mun erikoisuus, sen tekemisestä vedän Vakka-opistolla kurssejakin, Teräväinen kertoi.

Yhteistyölle peukutti myös Susanna Mäntysalo.

– Pieniä toimijoita on paljon, yhteistyö olisi tosi tärkeää. On melko hämmentävää, että mekin ollaan toimittu jo monta vuotta ja silti vieläkin jopa ihan lähellä asuvat ihmiset kertovat kuulleensa meistä hiljattain vasta ensimmäistä kertaa.

PAIKALLISUUS on myyntivaltti, kertoo kokemuksistaan Uudenkaupungin Pakkahuoneen vierassatamaa luotsaava Tapio Pääkkö. Vierassatamassa on muun muassa kahvila, terassiravintola ja lähituotteita myyvä puoti. Pääkön yritys vastaa myös Santtiorannan leirintäalueesta.

– Asiakkaat arvostavat tarinallisuutta ja sitä, että heille kerrotaan tuotteiden alkuperästä tai siitä, missä se on kasvatettu tai tuotettu.

Pääkkö kertoi monien asiakkaiden myös toivovan, että saavat tavata viljelijän tai tuottajan, jonka tuotteita on muodossa tai toisessa myynnissä.

– Siksi esimerkiksi Laitilassa Saloniemen Juustola on mahtava paikka, koska ihmisillä on mahdollisuus ostaa heidän tuotteitaan myös suoraan tilalta eli nähdä se ympäristö eläimineen ja ihmisineen, hän kehuu.