Falafel-pihvistä, myskikurpitsapyreestä, uuniperunoista, paahdetuista punajuuresta sekä myskikurpitsasta, yrttimajoneesista ja annoksen viimeistelevästä baby leafista oli kokiksi opiskelevien Taitajat-kisan semifinaalin pääruoka tehty. Sillä laitilalainen Jemina Oravasaari parinsa Otto Tapiovaaran kanssa nappasi paikan Taitajat-kisan finaaliin.
– Meidän piti myös tehdä työsuunnitelma, kirjoittaa menu-kortit suomeksi ja englanniksi ja merkitä laktoosittomat ja gluteenittomat, Oravasaari kertoo.
Semifinaalissa jälkiruoan ohje oli, että sen pitää sisältää mustikkaa ja koostua leivonnaisesta, kastikkeesta, moussesta ja garnityyristä eli koristeesta. Oravasaari ja Tapiovaara valmistivat financier-leivoksen valkosuklaamustikkamoussella, mustikkamelballa ja marenkikoristeella.
– Onnistuimme tuossa tehtävässä hyvin.
He tulivat Turun semifinaalissa toiseksi. Kolme parasta paria pääsi finaaliin, joten Oravasaari ja Tapiovaara kisaavat ammattiin opiskeleville nuorille tarkoitetussa Taitajat-kisassa SM-mitaleista toukokuussa Kuopiossa.
Jemina opiskelee toista vuotta kokiksi Raumalla Winnovassa.
– Olen aina tykännyt leipoa ja teen vapaa-ajallakin kotona ruokaa.
Yhdeksännellä luokalla hän mietti kokkiopintoja myös Uudessakaupungissa tai Raisiossa, mutta valitsi Rauman, koska Raumalla on mahdollisuus hankkia pätevyys myös laivalla työskentelyyn.
Matkan Laitilasta Raumalle kouluuun 17-vuotias Oravasaari on kulkenut bussilla ja nyt autolla, sillä hänellä on ajokorttiin poikkeuslupa.
Reilun 1,5 vuoden opiskelun aikana Jemina Oravasaari on käynyt harjoittelussa Laitilassa Ahoskalla, Turussa Xoco’s ravintolassa ja Baltic Princess-laivalla. Laivalla työskentely oli hänestä mukavaa. Työvuoro kesti viikon ja sitten sai olla viikon vapaalla. Laivalle hän arvelee myös menevänsä töihin sitten, kun valmistuu.
– Suurtalouskeittiöön en halua, vaan tykkään tehdä kauniita ja hienoja a la carte -annoksia, sellaista pikku piipertämistä, missä nähdään hieman enemmän vaivaa.
Oravasaaren mukaan opiskelu on vastannut hänen odotuksiaan. Ensimmäinen opiskeluvuosi oli teoriatäytteisempi, mutta toisena vuonna opiskelu on ollut pääosin tekemistä.
– Jos on keittiöpäivä, niin silloin on yleensä vain keittiötä. Joskus voi olla keittiön jälkeen fysiikan tai kemian tunti.
Haastatteluviikolla kokkiopiskelijat tekivät a la carte -ruokaa toisilleen.
– Usein meillä on alkuruoka, pääruoka, väliruoka ja jälkiruoka.
Ruokatuotannon lehtori ja Jemina Oravasaaren vastuuopettaja Jukka Mäkinen kertoo väliruoan olevan suupala, joka nopeuttaa vatsalaukun toimintaa.
– Jotain hapokasta kuten vaikka sitruunasorbetti, joka saa ruoan laskeutumaan, Mäkinen kertoo.
Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Oravasaari aloitti Aurajoen rannassa ravintola Nobissa harjoittelun. Mäkinen kehuu Jemina Oravasaarella olevan sisäistä motivaatiota ja rohkeutta ottaa vastaan haasteita.
– Kiinnostusta ja innostusta hänellä on ollut alusta lähtien. Ala vaatii paljon työtä ja tekemistä, Mäkinen sanoo.
Jukka Mäkisen mielestä Taitajat -kisaan osallistuminen on opiskelijalle mahdollisuus haastaa itseään.
– Kilpailuun harjoittelun ja kisaamisen mukana saa osaamista, mitä ei perusopinnoissa saa. Kilpailussa ei pärjää pelkästään perusopinnoilla.
Mäkinen uskoo, että kilpailuun osallistuminen nähdään positiivisena myös työnantajien silmissä.
– Se kertoo, että opiskelija on rohkea, uskaltaa heittäytyä ja ottaa vastaan tiukkaakin palautetta. Se kasvattaa monellakin tapaa.
Mäkinen itse on Taitajat-finaalissa tekninen tuomari. Omia oppilaitaan hän ei saa tuomaroida.
Taitajat-kisan jälkeen Jemina Oravasaarella on taas uudet haasteet mielessä.
– Olen menossa Espanjaan tekemään neljän viikon harjoittelun heinäkuussa. Vielä ei ole paikasta tietoa.
Yhteishaku on käynnissä
- Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on alkanut ja se kestää 19.3. asti.
- Yhteishaussa voi hakea lukioon, ammatillisiin opintoihin, kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille linjoille, tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen eli tuvaan sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen eli telmaan.
- Oppilaitokset julkaisevat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 13.6.