
Lähiruokapäivää vietetään Suomessa perinteisesti syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Päivän aikana ihmiset pääsevät tutustumaan paikallisiin ruuantuottajiin ja ruoka-alan yrityksiin, nauttimaan maaseudun palveluista sekä ostamaan lähiruokaa suoraan tiloilta.
Vakka-Suomessa tuotetaan 87 prosenttia maakunnan sipuleista, 85 prosenttia maakunnan punajuurista ja 81 prosenttia maakunnan porkkanoista. Koko Suomen varhaisperunoista 44 prosenttia tulee Vakka-Suomesta.
Valtakunnallisen Lähiruokapäivän järjestää Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö.
”Tervetuloa ideoimaan ohjelmaa”
Vuonna 2025 avajaiset pidetään Laitilassa Kasitorilla lauantaina 6. syyskuuta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Ukipolis Oy lukuisten yhteistyötahojen kanssa.
– Tervetuloa mukaan ideoimaan ja järjestämään ohjelmaa. Ensimmäinen ideointipalaveri pidetään joulukuussa, joten nyt on pari kuukautta aikaa miettiä, mitä kaikkea tapahtuma voisi pitää sisällään. Toivomme, että mukaan haluavat olisivat meihin yhteydessä jo tässä vaiheessa, kannustaa Ukipoliksen projektipäällikkö Mirja Junkola.
Tähän mennessä suunnitelmissa on muun muassa koko Varsinais-Suomen yhteinen lähiruokatori, bussikierroksia lähitiloille, toiminnallista ohjelmaa lapsiperheille ja ruuan ympärille rakennettua lavaohjelmaa.
Avajaisten keskipisteenä toimii Untamalan elävässä raittikylässä sijaitseva lähiruokamyymälä Kasitori, jonka yrittäjät Jari ja Marja Seikola toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi Laitilaan.
– Laitila on tunnettu erityisesti kananmunista ja varhaisvihanneksista. Ja sadan kilometrin säteeltä löytyy kaikki vihannekset, joita Suomessa tuotetaan, Jari Seikola kehuu.