Joulun tunnelmaa säästä huolimatta – Untamalan myyjäisistä haettiin täytettä pukinkonttiin

0
Jyskeen D-tyttöjen ringettejoukkue oli ensimmäistä kertaa myyjäisissä keräämässä varoja turnausmatkalle.

Jenna Westerlund

Kalenterit käännettiin joulukuun puolelle, mutta sää ei ollut vuodenajan mukainen. Taivaalta tihutti vettä, ja taivas oli tasaisen harmaa. Sen ei annettu kuitenkaan haitata, ei lauantaina joulunavaustapahtumassa eikä sunnuntaina, kun Ventolassa ja Ventolan pihapiirissä vietettiin perinteisiä joulumarkkinoita.

mainos

Myynnissä oli muun muassa lämmikettä jaloille ja käsille, muita erilaisia käsitöitä, leivonnaisia ja ruokatuotteita. Kahvila oli auki aiempien vuosien tapaan, ja tarjolla oli puuroa ja soppaa.

Myyntipöydät laitettiin kasaan jo hyvissä ajoin. Näin teki muun muassa Jyskeen D-ikäisten ringettejoukkue. Joukkue jakaantui kahteen myyntivuoroon, ja nuoret toivottivat paikalle käyneille iloisesti hyvää päivänjatkoa ja iloista joulun odotusta.

– Keräämme varoja Minigames-turnaukseen, joka pelataan Lohjalla tammikuun viimeisenä viikonloppuna, D-tyttöjen kapteeni Iina Uusitalo kertoi.

mainos

– Suunnittelemme itse pelipaidat. Ne ovat pinkit, joissa on edessä kirpun kuva, Ada Isotupa selitti.

Ringettejoukkueen pöydässä oli myytävänä virkattuja pehmoleluja, kakkuja ja muita leipomuksia, kransseja ja muita koristeita. Arvonnassa pääpalkintona oli iso virkattu joulupukki.

– Emme ole itse leiponeet, vaan vanhempamme ovat. Tänne oli kuitenkin kiva tulla myymään, Olivia ja Olga Viherjälaakso totesivat.

mainos

– Eikä haitannut, vaikka tähän kului vapaapäivänä aikaa, Essi Saarela lisäsi.

Perinteisten joulumyyjäisiin kuuluvien tuotteiden lisäksi mukana oli myös muun muassa Villilän Mehiläistarhojen tuotteita, kuten erilaisia hunajapurkkeja, mehiläisvahasta tehtyjä kynttilöitä sekä muun muassa pergaa eli mehiläisleipää.

– Mehiläiset keräävät kukista siitepölyä, lisäävät siihen muun muassa hunajaa ja maitohappobakteereja ja varastoivat sen kennoihin. Siitepöly käy läpi maitohappokäymisen, jolloin siitä tulee pergaa, Johanna Haijanen selitti tuotteen syntyprosessia.

mainos

Perganappuloita voi nauttia sellaisenaan, lisätä puuron tai myslin joukkoon tai niillä voi koristella esimerkiksi smoothien.

– Maku muistuttaa hieman kuivattua hedelmää ja siinä on myös hieman mallaksen makua.

Siitepölyn lisäksi tarjolla oli muun muassa pensasmustikkahunajaa, joka palkittiin Sadonkorjuuseminaarissa kolmanneksi parhaana juoksevana hunajana. Maku oli pehmeä ja mustikkainen, eikä hunajan maku ollut yhtä voimakas kuin tavallisessa hunajassa.

– Osallistujia oli yli sata, ja saimme kunniamaininnan myös toisessa sarjassa. Tällaisia purkkeja ja ruokalahjoja ylipäätään on mukava antaa lahjaksi, kun ne eivät jää nurkkiin pyörimään, Haijanen suositteli.