
Äidin viitoittamalla tiellä, sillä 40-vuotiaan Ahoska Cateringin Johanna Vuoriaho tuntee vahvasti olevansa.
Jos yrityksen perustaja Anne Vuoriaho olisi näkemässä, hän olisi varmasti ylpeä tyttärestään, joka äidin äkillisen kuoleman jälkeen ryhtyi luotsaamaan Ahoska Cateringia 20 vuotta sitten.
– Vaikka elämä pysähtyi 6.2.2005 aivan totaalisesti, on uskomatonta katsoa taakse ja huomata, miten surun keskellä perheen yhteisin voimin töitä jatkettiin ja tilauksista selvittiin, Johanna Vuoriaho sanoo.
Ahoskan keskuskeittiö toimii yhä samalla paikalla Laitilassa Lohiojantiellä, jossa Anne ja Tapio Vuoriaho perheineen asuivat. Anne piti silloista Nordlamexinhenkilöstöruokalaa. Pitopalvelu oli sivutoimista. Kun tilausmäärät kasvoivat, Anne ja myöhemmin myös Tapio jäivät pois päivätöistään. Tapio vastasi kuljetuksesta, kalatuotteiden valmistuksesta ja käytännön toiminnoista. Perheen lapset Johanna ja Jyrki olivat pienestä pitäen mukana auttamassa.
– Tämä ala on jo äidinmaidossa saatu, Johanna sanoo.
Johanna opiskeli peruskoulun jälkeen kaksoistutkintona ylioppilastutkinnon ja suurtalouskokin ammattitutkinnon. Ajatuksissa hänellä oli vielä jatkaa ravintola-alan opintoja ennen perheyritykseen kokopäiväiseksi siirtymistä. Toisin kävi, Johannasta tuli yrityksen johtohahmo vain 21-vuotiaana.
Nykyään Ahoska Catering toimii Varsinais-Suomessaja Satakunnassa.
– Meillä on paljon tilauksia Raision, Naantalin ja Turun suunnalla kuten myös Raumalla, Eurajoella, Luvialla ja Porissa asti. Kylmävaunut mahdollistavat cateringin toimittamisen matkojenkin taakse.
Ahoska Catering pyörittää Pilkingtonin henkilöstöravintolaa sekä lounasravintoloita Laitilassa ja Kalannissa.
– Arkena valmistamme noin 400 lounasta.
Yrityksellä on juhlatilat Laitilassa ja Lokalahdella. Ruoan, cateringin ja juhlatilojen lisäksi Ahoskalta saa luontoaktiviteetteja, ohjelmapalveluita ja elämyspaketteja. Yritys tekee tiivistä yhteistyötä Lokalahdella sijaitsevanNopperlantilan kanssa. Tilan isäntä Robert Sainio on Johannan puoliso.
– Catering on yrityksen isoin työllistäjä, toki se painottuu kahteen suurimpaan sesonkiin, kesään ja jouluun.
Yritys on vuosikymmenestä toiseen jatkanut tasaista kasvuaan. Vuonna 2022 se muutettiin osakeyhtiöksi, jonkaomistajia ovat Johanna, Tapio ja Jyrki Vuoriaho sekä myynnistä ja markkinoinnista vastaava Suvi Rantala.
Rantalauskoo Ahoskan menestyksen reseptin olevan asiakaslähtöisyys, jossa jokainen asiakas on tärkeä, tilaa hän sitten yhden kakun tai sadan hengen tarjoilun.
Yrittäjyyteen kuuluu jatkuva stressi ja paine. Johanna Vuoriahon puhelin soi lähes kellon ympäri.
– Johanna on parhaimmillaan, kun mennään lujaa. Hän oikein syttyy, kun on säpinää, Suvi Rantala kuvaa.
Johanna Vuoriaho myöntää välillä miettineensä, että voisiko sitä tehdä jotain muutakin, mutta yrittäjyys vetää vahvasti puoleensa.
– Ahoska on ollut minun juttuni. En tiedä, mitä muutakaan sitä tekisi, Uudessakaupungissa ja kesäisin Lokalahdella asuva Johanna Vuoriaho kertoo.
Yrityksen perustanutta Anne Vuoriahoa naiset kuvaavat rohkeaksi visionääriksi, joka ei pelännyt tarttua uusiin haasteisiin. Ihmiset hän kohtasi suurella sydämellä. Samoja piirteitä on hänen tyttäressään.
– Kyllä se minunkin sydän sykkii tälle, Johanna Vuoriaho sanoo.
Ahoska Cateringin yrityslupauksella tehdä ruokaa suurella sydämellä on vankka pohja.
– Kyllä Ahoska tunnetaan Annesta ja Johannasta, Suvi Rantala sanoo.
Historia
- 27.6.1985 Perustettiin tmi Anne Vuoriaho
- 1989 Yrityksen ensimmäinen oma keittiö rakennettiin omakotitalon autotalliin
- 1993 Ensimmäinen iso, noin 200 hengen, lautastarjoilukeikka
- 1995 Tapio rakensi ensimmäisen keittiö- ja kylmävaunun. Kylmäkuljetukset ovat mahdollistaneet yritystoiminnan laajenemisen.
- 2000 Yrityksen nimeksi vaihtui Ahoskan Herkut Vuoriaho ky
- 2001 Lounaskahvila avattiin Laitilaan Keskuskadulle
- 2005 Anne menehtyi
- 2022 Yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi
- 2022–2023 Keittiön laajennus
- 2024 Lounasravintola Lounaspaussi avattiin Kalantiin
Hedelmäkermakakut ovat taas suosiossa
Juhlat ovat aikojen saatossa muuttuneet. Ahoskan ensimmäisten vuosikymmenien aikana häihin ja viisikymppisiin kutsuttiin koko suku ja kaikki tuttavat.
– Silloin joka viikonloppu oli Urheilutalolla 200–450 hengen juhlat, Johanna Vuoriaho muistelee.
Nykyisin isot juhlat ovat noin sadan hengen juhlia. Juhlavieraiden määrä on ehkä vähentynyt, mutta catering-palvelua tilaavien asiakkaiden vaatimustaso noussut.
Moni Ahoskan asiakas saattaa tilausta tehdessään esitellä malliksi kuvia, millaista ruokaa ja kattausta hän haluaa.
– Asiakkaat ovat tutkineet juhlajärjestelyjä etukäteen sosiaalisesta mediasta ja heillä on selvä visio, millaiset juhlat toivovat, Suvi Rantala kuvaa.
Toisaalta kynnys tilata tarjoilut valmiina on madaltunut.
– Ihmiset ovat kiireisiä ja vapaa-aikaan halutaan panostaa, Vuoriaho sanoo.
Trendeissä on havaittavissa myös paluuta vanhaan. Esimerkiksi niin sanotutvintage-kakutmonine pursotuksineen ja perinteiset hedelmäkermakakut ovat yleistyneet.
Ahoska Cateringin toiminta on vakaalla pohjalla, vaikka epävarmuutta luo sekava maailmanpoliittinen tilanne. Joidenkin raaka-aineiden kuten suklaan tai kahvin hinta on noussut lyhyessä ajassa moninkertaiseksi.
Tulevaisuutta Johanna Vuoriaho ei lähde ennustamaan.
– Aika luottavainen olen, mutta en uskalla olla liian positiivinen.