
Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään lauantaina 6. syyskuuta Laitilan Kasitorilla kello 10–16. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Paikalle odotetaan viime vuosien tavoin tuhansia kävijöitä.
Tapahtumaa organisoi Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke lukuisten yhteistyötahojen kanssa. Käytännön järjestelyistä vastaa Ukipolis Oy:n projektipäällikkö Mirja Junkola.
– Markkinamyyjien ilmoittautuminen on nyt auki ja ohjelmaehdotuksia voi antaa suoraan minulle. Tämä on loistava paikka näkyä kaikille ruokaketjun toimijoille ja käsityötaitajille. Paljon on ehditty valmistella, mutta vielä mahtuu mukaan uusiakin ideoita, Junkola kertoo.
Tilaisuuden tulee avaamaan Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Jyri Arponen ja paikallisen tervehdyksen tapahtumaan tuo Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus. Tapahtuman juontajana toimii maanviljelijä ja sosiaalisen median vaikuttaja Amski eli Anne-Mari Tarkkio.
Kasitorin alueelle kootaan lähiruokatori, joka esittelee maakunnan monipuolista ruuantuotantoa.
Lavalla nähdään Lähiruoka-areena, eli paneelikeskustelu otsikolla Lähiruokaa pöytään – nyt ja tulevaisuudessa. Rokki-Kokki soittaa lastenmusiikkia ja Laitilan pelimannit agraarimusiikkia. Lavalla julkistetaan myös Voimaa Varsinais-Suomen maaseudulta -lähiruokapalkinnon saaja.
MTK tuo avajaisiin maatalouden koneita eri vuosikymmeniltä. 4H järjestää keppihevoskilpailun ja Kasitorin naapurissa Vanhalan Villalampaan pihalla pääsee ihastelemaan maatilan eläimiä.
Samana päivänä vietetään myös Vakka-Suomen Avoimet lauteet -saunatapahtumaa ja Suomen yrittäjien organisoimaa Lähilauantaita.
Kasitorin yrittäjät Jari ja Marja Seikola toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi Laitilaan. Lähiruokapäivän avajaisvieraat pääsevät samalla tutustumaan Untamalan kylänraittiin ja kyläkirkkoon sekä opastetulle kierrokselle Untamalan kulttuuripolulle.
Valtakunnalliset Lähiruokapäivän avajaiset tarjoavat Varsinais-Suomelle tilaisuuden esitellä maakunnan monipuolista ruuantuotantoa, joka turvaa koko Suomen huoltovarmuutta. Valtakunnallisessa vertailussa Varsinais-Suomi on ykkösenä muun muassa viljatilojen, siipikarjatilojen ja sikojen lukumäärässä sekä erikoiskasvien tuotannossa.
Varsinais-Suomen ely-keskuksen maaseuturahoitusryhmän päällikkö Johanna Mattila toteaa, että ruuantuotannolla on yhteiskunnan kokonaisturvallisuudessa erityinen rooli, joka vaatii toimiakseen monipuolista alkutuotantoa sekä laajakirjoista jalostavaa elintarviketeollisuutta pellolta pöytään -periaatteella. Oman ruuantuotannon tärkeys korostuu erityisesti poikkeus-, häiriö- tai kriisitilanteissa.
– Alueemme ruokaketjulla on halua ja potentiaalia kasvaa myös tulevaisuudessa ja samalla vastata tomintaympäristön ilmiöihin, kuten ilmastonmuutokseen, kuluttajien tietoisuuden lisääntymiseen ja digitalisaatioon, Mattila kehuu.
Ruokaketjulla on merkittävä vaikutus myös maakunnan talouteen.
– Yksi työpaikka elintarvikealalla synnyttää kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan. Ruoantuotanto tuo myös mittavia vientituloja. Erityisesti korkean jalostusasteen tuotteille on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla, Mattila muistuttaa.
Aikaisempina vuosina Lähiruokapäivässä on ollut mukana yli 300 maatilaa tai muuta ruokaketjun toimijaa, jotka ovat avanneet ovensa ihmisille. Monissa Lähiruokapäivän kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja nykyaikaiseen ruuantuotantoon.
Avajaistapahtuman lisäksi Varsinais-Suomen ruokaketjun toimijoita kannustetaan järjestämään Lähiruokaviikonloppuna myös omia tapahtumia. Viime vuonna Varsinais-Suomessa oli yli 30 tapahtumaa. Ilmoittautuminen Lähiruokapäivän järjestäjäksi on nyt auki Lähiruokapäivän sivuilla.