Laitilan keskustassa, Keskuskadun varrella, huomio kiinnittyy kaksikerroksiseen keltaiseen puutaloon. Tyyliltään rakennus erottuu muista. Oven avautuessa vastaan tulvahtaa tuoreiden leipomusten tuoksu. Talossa, jossa on toiminut leipomo jo 1860-luvulta alkaen, toimii Tiihosen kahvila-konditoria.
– Kahvila on ollut toiminnassa jo vuodesta 1988, ja näissä tiloissa se on toiminut vuodesta 2001, kertoo kahvilavastaava Niina Tiihonen, joka on itse työskennellyt kahvilassa yli 20 vuotta.
Vanha rakennus oli aikanaan Laitilan ensimmäinen kaksikerroksinen talo. Sen historian aikana tiloissa on ehtinyt toimia niin leipomo kuin kauppoja ja kahviloitakin. Sisätilat huokuvat menneen ajan tunnelmaa, eikä se ole sattumaa.
– Sisustuksessa on pyritty säilyttämään vanhan ajan henki. Moni ihastelee ja kiittelee sitä, ettei kaikkea ole modernisoitu.
Kahvilassa on päivittäin tarjolla yli sata erilaista kahvilatuotetta, joista jokainen valmistetaan Tiihosen leipomossa.
– On päiviä, jolloin mitään myytävää ei jää, vaan kaikki menevät. Jos jotain jää, myymme niitä seuraavana päivänä tai lahjoitamme eteenpäin.
Vitriinistä löytyy niin makeita kuin suolaisia herkkuja. Tuttujen munkkien, pullien ja viinereiden lisäksi kahvilasta saa kesäisin muun muassa pehmistä. Kesän herkkuihin lukeutuvat myös kaikki mansikkaa sisältävät leivonnaiset. Kahvilaan valmistetaan päivittäin gluteenittomia tuotteita ja noin kerran viikossa vegaanisia tuotteita. Uusin lisäys valikoimaan on salaattitiski.
– Erotumme nimenomaan valikoimalla, josta löytyy jokaiselle jotakin. Rakennus herättää ihastusta erityisesti uusissa kävijöissä, ja vakituisille kävijöille tämä toimii kohtaamispaikkana, Tiihonen sanoo.
Valikoima pysyy pitkälti samana, mutta toisinaan kahvilasta saa myös erilaisia uutuuksia.
– Uutuuksista ihmiset usein innostuvat. Myös trendeihin, kuten överidonitseihin ja biscoff-laskiaispulliin lähdemme herkästi mukaan.
Tiihonen mainitsee kahvilatyön parhaaksi puoleksi asiakaspalvelun.
– Kun asiakkaat ovat iloisia ja hyväntuulisia, se tarttuu itseenkin. Vakioasiakkaat tunnetaan puolin ja toisin, Tiihonen hymyilee.

Hänen kanssaan on samoilla linjoilla kahvilatyöntekijä Emmi Lehtonen.
– Ihmisten kanssa oleminen ja sellainen kuplivaisuus on parasta. Tunnemme asiakkaat hyvin ja asiakaspalvelussa olemme läsnä, Lehtonen sanoo.
Kahvilan vakiokalustoon lukeutuvat Koitto Salonen ja Harri Arokoivu kertovat käyvänsä paikalla lähes joka päivä, paitsi sunnuntaisin, kun kahvila on kiinni.
Salonen ja Arokoivu istuvat usein kahvilan nurkassa, pyöreän pöydän ääressä. Vakioasiakkaiden keskuudessa puhutaan pyöreän pöydän parlamentista, jossa päivän mittaan ihmiset vaihtavat kuulumisia.
– Aamulla otan ensin kahvin ja sämpylän, jonka jälkeen on hyvä jatkaa kahvilla ja toscapullalla. Olen ihastunut siihen toscapullaan, Salonen tuumaa.

Kesäherkku
Mansikkaviineri on odotettu herkku
Mansikkaviinerin sesonki alkaa muiden mansikkaleivonnaisten kanssa toukokuussa, ja se jatkuu niin kauan kuin mansikoita saa.
– Mansikkaviineri on herkku, jota saa vain kesäisin ja sitä hetkeä odotetaan, Niina Tiihonen perustelee.
Se tehdään juhlaviineripohjaan, joka on täyteläisempi kuin tavallinen viineripohja. Viineri täytetään tuoreilla mansikoilla, vaniljakreemillä ja pomadakuorrutteella.
– Kannattaa tulla aamupäivällä, jotta viinereitä on vielä jäljellä, hän vinkkaa.
