
Ravintolasali ehti olla tyhjillään vain kolme viikkoa siitä, kun lounaskahvila Wilhelmiina & Waltteri lopetti toimintansa. Tässä ajassa Fresco-ravintolat ehti uudistaa tilan lähes täysin.
– Meillä oli apuna sisustussuunnittelija Johanna Närvä . Hän ehdotti, että käytetään tilassa maisematapettia, niin kaikki huomaavat heti ravintolan uudistuneen, perheyhtiön markkinointia hoitava Laura Avikainen kertoo hymyillen.
Maisematapetti on sijoitettu ravintolatilan perälle ja se vetääkin heti puoleensa. Raikas, vihreä lehtimetsä toivottaa asiakkaat tervetulleeksi virkistäytymään.
Myös ravintolatiski ja kalusteet on uudistettu. Avikaisen mukaan ravintola on kierrättänyt mahdollisimman paljon. Esimerkiksi ravintolatiski on Laserkeskuksen varastosta löytynyttä pöytätasoa, joka on uudistettu. Ruokapöydät on pinnoitettu uudestaan.
Ravintolan ikkunat on vaihdettu ja vaaleilla verhoilla ikkunaseinästä on saatu mahdollisimman valoisa.
Viihtyisän tilan kruunaavat keskellä ravintolasalia sijaitsevat tarjoilupisteet. Lounasravintola tarjoaa laajan salaattipöydän. Lämpimien ruokien pöydässä on joka päivä keittoa sekä kahdenlaista lämmintä ruokaa. Keskiviikkona lounastajalle oli tarjolla porkkanakeittoa, spagettia, lihapullia kastikkeessa, Madeira-broileria sekä uuniperunaa kylmäsavulohitäytteellä.
– Lisäksi meillä on joka päivä tuoretta, itse leivottua leipää, Avikainen kertoo ja esittelee pöydän, jossa on saaristolaislimpun lisäksi useita erilaisia leipiä.
Lounaan hintaan kuuluu myös kahvi sekä ravintolan mehushotti.
Tällä konseptilla perhe uskoo tavoittavansa niin laitilalaiset kuin Kasitietä kulkevatkin syömään.
– Jokainen ravintolamme on omanlaisensa, mutta kaikissa toimii sama peruskaava, teemme ruokaa hyvistä raaka-aineista alusta alkaen itse, Avikainen sanoo.
Laitilan ravintola on Fresco-ravintoloiden uusin toimipaikka, ja jo 14. ravintola. Laitilassa ravintolavastaavana toimii Johanna Mäkipere.
Perheyhtiö rekrytoi mielellään paikallisia osaajia ja tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.
Ravintolatoiminnan lisäksi Fresco-ravintolat tarjoaa cateringia, kokoustiloja sekä juhlapaikkoja. Laitilassa voi järjestää suuriakin juhlia, sillä ravintolasalissa on noin 200 paikkaa, lisäksi ravintolalla on käytössään kaksi kokoustilaa: 24 ja 34 henkilön tilat.
Yhtiö aloitti korona-aikana salaattiannosten ja leivän toimittamisen Rauman Prismaan ja sitä on jatkettu edelleen.
– Myymme myös Laitilassa leipää ja salaattiannoksia mukaan.
Laitilan ravintolan nimi vaati pientä pohdintaa. Fresco-ravintoloiden omistava perhe haluaa korostaa paikallisuutta myös ravintoloidensa nimissä.
– Kuulimme, miten aikanaan 1600-luvulla kuningas Kustaa II Aadolf oli mahdollisesti pysähtynyt Laitilaan virkistäytymään matkallaan syvemmälle Suomeen. Siitä tämä ravintolan nimi tuli, Avikainen kertoo.
Perimätiedon mukaan kuninkaalle oli järjestetty Laitilassa myös messu, ja sitä varten tehty oma messukasukkakin.
– Meidän tavoitteena on tietysti tehdä niin hyvää ruokaa, että se maittaisi kuninkaallekin.
Fresco-ravintolat sai alkunsa vuonna 2004, kun perheen äiti Seija Aronen perusti Rauman sataman portille ravintolan nimeltä Satamanportti. Sen jälkeen perheyhtiö on perustanut uusia ravintoloita tasaiseen tahtiin.
Nykyisin yhtiöllä on ravintoloita Raumalla, Turussa, Eurajoella ja nyt myös Laitilassa. Uudessakaupungissa yhtiö pyöritti kolme vuotta Golfravintolaa.
– Kuulimme jo pari vuotta sitten Anne Ketoniemeltä , että hän on lopettelemassa lounasravintolaa. Olimme silloin juuri avanneet Uudenkaupungin ravintolan, niin emme voineet samanaikaisesti aloittaa tässä, perheen isä ja hallituksen puheenjohtaja Seppo Aronen kertoo.
Ajatus jäi kuitenkin kytemään. Kun he päättivät luopua Uudenkaupungin ravintolasta, Laserkeskuksen tiloissa toimiva ravintolatila alkoi kiinnostaa.
Yhtiössä työskentelee koko perhe. Ravintolaperheen perustaja Seija Aronen toimii yhtiön toimitusjohtajana, Seppo Aronen vastaa ostoista, heidän tyttärensä Laura Avikainen hoitaa viestintää ja markkinointia sekä toimii varatoimitusjohtajana. Maiju Nuttusen vahvuusalueet löytyvät keittiötoiminnasta ja sen kehityksestä, ja hänen kaksosveljensä Mikko Arosen vastuulla ovat muun muassa Rauman kesäteatteripalvelut.
Tällä viikolla koko perhe on viettänyt aikaa tiiviisti Laitilassa. Laura Avikainen ja Seppo Aronen ovat kuunnelleet herkällä korvalla asiakaspalautetta.
– Toiminta on alkanut lupaavasti.
Ravintola pyrkii vähentämään ruokahävikkiä, ja siksi lounaalta jäävä ruoka myydään Res Q Club-sovelluksen kautta.
– Saa nähdä, miten se täällä Laitilassa toimii. Raumalla ja Uudessakaupungissa kokemukset ovat olleet hyviä, Laura Avikainen kertoo.
Fresco-ravintolat
Fresco-ravintoloiden ensimmäinen ravintola, Satamanportti, aloitti toimintansa keväällä 2004.
Fresco-ravintoloita ovat sen ja Kustaan Keitaan lisäksi myös Raumalla kokous- ja juhlatalo Etappi22, teatteriravintola Ankkuri, kesäteatteriravintola Skanssi, UPM:n henkilöstöravintola Delikaatti, Metsä Fibren Rauman tehtaan ja Sahan Keidas-ravintola sekä Oras Groupin henkilöstöravintola Hanamestari. Eurajoella yhtiöllä on ravintola Villa Lokari sekä Turussa virastotalon ravintola Aitiopaikka, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ravintola Kammari sekä ravintola Korkki Linnankadulla.
Perheyhtiö on lähtöisin Raumalta ja se palkittiin viime vuonna Vuoden raumalaisena yrityksenä. Palkitun yrityksen valitsee Rauman Yrittäjät -säätiö.