Lähiruoka ja tuottajat esille

0

Kasitorilla vietetään huomenna, lauantaina, valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaisia. Valtakunnallinen tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa. Paikkakuntavalinta on oikea, sillä onhan Laitila varsinainen ruoka-aitta. Täällä tuotetaan merkittävä osa maakunnan varhaisvihanneksista, ja alueellamme on myös paljon muuta ruoan tuotantoa ja elintarvikejalostusta.

Lähiruoan merkitys on kasvamassa monesta syystä. Jo huoltovarmuuden vuoksi on tärkeää, että meillä on omaa elintarviketuotantoa.

mainos

Lähiruoka onkin yksi maamme ruokapolitiikan kärjistä. Maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelman tavoitteena on ollut monipuolistaa lähiruoan tuotantoa, parantaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen mahdollisuuksia, kasvattaa lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista ja tiivistää lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä.

Jokainen voi tukea lähiruoan tuotantoa myös omilla valinnoillaan. Lähiruokaa syömällä voi tukea oman alueen työllisyyttä ja vähentää ruoan kuljetuksista syntyviä päästöjä. Lähiruoan hinnasta suurin osa jää lähialueelle. Lähiruoka on usein puhtaampaa kuin kauempaa tuotu. Suomalaiset viljelijät ja puutarhurit käyttävät vähemmän torjunta-aineita kuin keskieurooppalaiset.

Lähiruokabuumin myötä kuluttajat haluavat tietää ruoan alkuperän ja tarinan. Tähän kysyntään Lähiruokapäivä on hyvä tapahtuma.

mainos

Myös kaupat ovat lisänneet lähiruoan tarjontaa ja näkyvyyttä. Pirkanmaan Osuuskaupalla on jopa nimetty lähiruokalähettiläs. Idean voisi varastaa Vakka-Suomeen. Täällä voisi olla elintarviketuottajien yhteinen lähiruokalähettiläs, joka markkinoisi koko alueen ruokatuotantoa.

Teija Uitto

mainos