Suomalaisissa kodeissa heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 137 miljoonaa kiloa vuosittain. Kyllä, luit oikein: 137 miljoonaa kiloa.
Lounais-Suomen Jätehuolto muistuttaa sen tarkoittavan, että jätteeksi päätyy ruokaa noin 260 kiloa joka minuutti.
Vuotuinen ruokahävikki on valtava luku niin kilomäärissä kuin euroissakin mitattuna, rahallisesti nimittäin puhutaan useista sadoista miljoonista euroista.
Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa osissa, mutta ylivoimaisesti suurin rooli on kotitalouksilla, joiden harteilla on peräti 40 prosentin siivu kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä. Ruokateollisuudessa tuotetaan roskiin päätyvästä ruuasta 21 prosenttia, ravitsemuspalveluiden osuus on 18 prosenttia.
Kun kaikki ruokaketjun toimijat huomioidaan, niin jätteeksi päätyvän syömäkelpoisen ruuan vuotuinen määrä on Suomessa noin 400 miljoonaa kiloa.
”Arjessa pienet teot ratkaisevat.”
Tällä viikolla vietettävän Hävikkiviikon aikana pyritään lisäämään tietoisuutta hävikistä ja sen vaikutuksista. Tavoitteena on vaikuttaa erityisesti kuluttajiin, jotta kotitalouksien ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä.
– Arjessa pienet teot ratkaisevat, muistuttaa ympäristökouluttaja Eeva Salmi Lounais-Suomen Jätehuollosta yrityksen hävikkiviikkoa koskevassa tiedotteessa.
Salmi rohkaisee ihmisiä miettimään, mitä ruokahävikki tarkoittaa konkreettisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi turhaan viljeltyjä peltoja. Tai sitä, että eläimiä kasvatetaan ja teurastetaan vain, jotta ne päätyvätkin lopulta jätteeksi.
Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi