Testaa kotona päiväkodin suosikkireseptiä! – ”Niin hyvää, että otan lisääkin!”

0
Kuusi on Ilari Hummastin ja Evelyn Virtasen ikä, ruokana oleva kasvislasagne saa arvosanaksi vahvan kiitettävän.

”Lapsemme kertoivat, että päiväkodissa on hyvää kasvislasagnea ja pyysivät josko voisin tehdä sellaista kotonakin. Muutamaa eri kasvislasagnea on nyt kokeiltu, mutta niistä mikään ei lapsille kelvannut, kun päiväkodissa on kuulemma niin paljon parempaa. Mahtaisitteko saada udeltua sieltä tämän reseptin julkaistavaksi? Saattaisi auttaa kasvisten syömisessä muissakin kuin vain meidän perheessä.”

Tällaisella viestillä eräs äiti lähestyi Laitilan Sanomien toimitusta kesällä. Kesälomakauden jälkeen – syyskauden ensimmäisenä kasvislasagnepäivänä – kävin tapaamassa varhaiskasvatuksen ruokapalveluesimies Noora Oksasta Apilaniityn päiväkodin keittiöllä ja kyselin mahdollisuutta saada kasvislasagnen reseptiä.

– Tässä tämä resepti on, mutta muokkasin sitä hieman, että sitä olisi kotikeittiössä mahdollisimman helppo tehdä, hän kertoi reseptiä ojentaessaan.

Ruokapalveluesimies Noora Oksanen tietää, että monen alle kouluikäisen lapsen suosikkuruokaa ovat hyvin perinteiset kotiruuat, kuten makkarakeitto ja jauhelihakastike.

OKSASELLE ei ole suinkaan yllätys, että kasvislasagne maistuu.

– Me nähdään konkreettisesti bioastiaan päätyvän ruuan määrästä, jos jostain ruuasta ei tykätä. Kasvislasagnepäivinä hävikkiä ei juurikaan synny.

Ja koska mikään ei ole niin kallis ja turha ruoka kuin syömättä jäänyt, niin myös varhaiskasvatuksen keittiössä tehdään menekin perusteella konkreettisia päätöksiä.

– Yksi viime vuosien muutos on esimerkiksi se, että hernekeittoa tai maksalaatikkoa ei enää ole meidän seitsemän viikon kiertävällä ruokalistalla. Hernekeittoa voi olla vaikka laskiaisena, mutta joka tapauksessa selvästi harvemmin kuin joskus on ollut.

Varhaiskasvatuksen opettaja Noora Wasiljeff annostelee Sofi Rantaselle kasvislasagnea.

APILANIITYN päiväkodin keittiössä valmistetaan ruuat kaikkiin Laitilan päiväkoteihin eli Apilaniityn lisäksi Pähkinäpensaan päiväkotiin sekä Vanhan pappilan päiväkotiin. Esimerkiksi keittoa tehdään kerralla 90 litraa ja kun laatikkoruuan raaka-aine on peruna, sitä kuluu 50 kiloa.

– Kaikkiaan valmistamme arkipäivisin noin 350 annosta, ja sen lisäksi keittiössä valmistuu aamupalaa ja välipalaa sekä vuorohoidon tarpeisiin iltapalat ja viikonloppuruuat.

Varhaiskasvatuksessa ruokatarjoilulle on omat vaatimuksensa, sillä osa syöjistä vasta opettelee suutuntumaa ja maistelemaan erilaisia makuja.

– On tärkeää, että ruoka on monipuolista, ravitsevaa ja sellaista, joka lapsille maistuu. Lapsilta tulee kyllä myös palautetta, Oksanen naurahtaa.

VAAN eivät ne alle kouluikäisten lasten suosikkiruuat tai ruokatoiveet mitään kovin ihmeellisiä ole.

– Lasten toiveruokaviikolla tarjoillaan esimerkiksi jauhelihakastiketta ja makkarakeittoa eli ihan perusruuan äärellä ollaan, Noora Oksanen kuvailee lasten suosikkeja.

Osa päiväkoti-ikäisten ruokailua on myös tapakasvatus, johon kuuluu muun muassa erilaisten juhlapäivien huomioiminen.

– Esimerkiksi laskiainen, joulu tai vaikkapa Runebergin päivä näkyy tavalla tai toisella myös varhaiskasvatuksen ruokailussa.

Jasmin Jalonen (vas edessä), Rasmus Laitinen, Adessa Riihiaho, Onni Varjonen, Sophia Tirdea sekä Nanna Koskela (oik takana) ja Aurora Kylä-Heiko (oik edessä) sanovat, että eskarissa tarjotaan hyvää ruokaa.

OSA tapakasvatusta on sekin, että jokainen lapsi kertoo itse, millaisen annoksen päivän ruokaa haluaa lautaselleen.

– Vaihtoehtona on maistiainen, pieni annos tai iso annos. Siihen pyritään, että kaikkea maistettaisiin, mutta mitään ei tietenkään pakoteta syömään ja ruokaa saa aina tarvittaessa lisääkin.

Se kuitenkin tiedetään, että tottuminen uuteen makuun voi vaatia lukuisia maistamiskertoja eli maistamisen rohkaisuun on hyvät perusteet. Ja jokin maku voi olla uutena outo, vaikkei varsinaisesti paha olisikaan.

– Ja kun tavoitteena on vähentää hävikkiruokaa, niin mieluummin ottaa ensin pienen annoksen ja sitten tarvittaessa lisää kuin että joutuu viemään osan ruuasta bioastiaan.

KEITTIÖSSÄ tehdään luonnollisesti monenlaisia valintoja niin lasten ruokamieltymysten kuin vaikkapa taloudellisten resurssien mukaan.

– Rahaa on vähemmän käytössä kuin joskus aiemmin, mutta Laitilassa on kuitenkin ihan hyvä tilanne vieläkin. Emme ole joutuneet esimerkiksi raaka-aineiden laadusta tinkimään.

– Ja siinäkin mielessä olemme etuoikeutetussa asemassa, että Laitilassa kuitenkin valmistetaan ruoka päiväkodin omassa keittiössä ja näin pystytään tarjoamaan pienille sopivaa ruokaa.

Apilaniityn päiväkodin keittiössä työskentelevät Lydia Valonen ja Tetiana Yashchuk valmistavat kasvislasagnea.

SEITSEMÄN viikon kiertävällä ruokalistalla on jonkin verran kasvisruokaa, muun muassa juuri sitä kehuttua kasvislasagnea.

– Sitten on esimerkiksi kasvispyöryköitä, pinaattilettuja sekä kasvissosekeittoa, joka on todella suosittua, Oksanen kertoo ja vinkkaa koteihinkin, että päiväkodin kasvissosekeitossa on porkkanaa, bataattia ja perunaa sekä sulatejuustoa ja kermaa.

Ja nyt kun kasvislasagnea on tarjolla, niin hyvinhän se tosiaan lautasilta lasten suihin katoaa. Mutta mitä mieltä ruokailuvuorossa olevat eskarilaiset ovat siitä, miltä kasvislasagne maistuu?

– Tosi hyvältä!

– Tää on niin hyvää, että otan tätä lisääkin!

– Mäkin otan vielä lisää!

PARI pöydällistä lapsia vaikuttaa siis olevan erittäin tyytyväisiä päivän ruokaan. Millaisia ovat sitten heidän lempiruokansa?

– Mun on nuudelit ja tonnikala, kuuluu yhden lapsen vastaus.

– Ja mun peruna ja kalapuikot, kertoo puolestaan toinen.

– Mä tykkään tosi paljon lihapullista ja spagetista, hihkaistaan vähän kauempaa.

– Mun suosikkiruoka on nuudeli, sanoo yksi pienen miettimisen jälkeen.

– Ja mun suosikkiruoka on munakas. Sitä voisi olla eskarissakin joskus, eräs lapsista toivoo.

– Jälkkäriksi voisi olla jäätelöä, yksi keksii lisätä herkun listalle, kunnes kaveri vieressä muistuttaa, että jätskiä on joskus herkuteltukin jälkkäriksi.

– Ja juomana ruuan kanssa voisi olla Cocista, yksi sanoo kikattaen, aivan kuin itsekin tietäisi jo, että ääneen lausuttu idea ei todellakaan tule toteutumaan. Mutta ainahan voi yrittää!

Kasvislasagne

Varhaiskasvatuksen ruokapalveluesimies Noora Oksanen muokkasi päiväkodissa suositun kasvislasagnereseptin kotikeittiöön sopivaksi. Hän muistuttaa, että kasvikset voi suikaloida ja kuutioida laatikkoon itse tai käyttää kaupan pakastealtaan antimia.

Reseptistä tulee noin 8 annosta.

Ainekset
1,3 litraa vettä
500g täysjyvälasagne Piccol
100g sipulia kuutioituna/hienonnettuna
30g kasvisliemijauhetta
400g tomaattimurskaa
100g tomaattipyreetä
500g kypsennettyä soijarouhetta
300g kesäkurpitsaa suikaloituna/kuutioituna
150g porkkanaa suikaloituna
50g palsternakkaa suikaloituna
noin 3tl kuivattua valkosipulirouhetta
reilu 0,5tl mustapippurirouhetta
noin 0,5tl pizzamaustetta
noin 0,5tl suolaa
hyppysellinen sokeria
4dl ruokakermaa (laktoositon, rasvaa 15%)
100g mozzarellajuustoraastetta

Valmistus
Kuumenna vesi, sipuli ja kasvisliemijauhe, lisää sekaan mausteet, tomaattimurska, -pyree, kasvissuikaleet ja kypsä soijarouhe. Kiehauta seos ja lisää kerma. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Laita pasta vuokaan ja kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 40 minuuttia 150 asteessa kiertoilmalla (noin 170 astetta ilman kiertoilmaa).
Anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.