Jos vatsa ei kestä mämmiä – Pasha vie kielen

0
Pashan voi koristella myös namuilla.

Mämmi on hyvää, mutta kaikkien vatsa ei sitä kestä, ainakaan yhtä annosta enempää.

Pääsiäisen herkuksi sopii myös pasha, joka kuuluu ortodoksijuutalaisten perinteisiin. Pasha-sana tulee hepreankielisestä pesah-sanasta.

mainos

Pasha kuuluisi tehdä puiseen pashamuottiin, joka vuorataan juustoharsolla. Yhtä hyvin pashan voi valuttaa siivilässä tai muussa reiällisessä astiassa, josta nesteet pääsevät valumaan pois. Itse käytän siivilää, jonka vuoraan kahvinkeittimen suodatinpaperilla. Leikkaan paperin auki ja siistin reunat niin, ettei niistä irtoa nukkaa pashaseokseen.

Pashaseos kiinteytyy hyvin, kun se saa rauhassa valua vähintään yön ajan jääkaapissa. Tarjolle laittaessa se koristellaan kauniisti, vaikkapa hedelmillä ja orvokeilla.

Perinteinen pasha

100 g voita

mainos

2 dl sokeria

1 kananmuna

500 g maitorahkaa

mainos

2 dl kuohukermaa

0,5 dl mantelirouhetta

0,5 dl rusinoita

mainos

1 rkl vaniljasokeria

(100 g appelsiinikuoripaloja)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna, maitorahka ja kerma sekä mausteaineina mantelilastut, rusinat ja vaniljasokeri. Sekoita seos tasaiseksi.

Kuumenna seosta miedolla lämmöllä hitaasti sekoittaen kunnes se löystyy ja alkaa höyrytä. Siirrä kattila pois levyltä ja jäähdytä seos esimerkiksi upottamalla kattila kylmään veteen.

Kaada pashaseos vuorattuun siivilään tai muottiin. Voit vielä peitellä seoksen harsokankaalla tai suodatinpaperilla. Aseta siivilä tai muotti kulhoon, johon neste voi valua.